Oblicz wartości wielomianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Oblicz wartości wielomianu

Post autor: marakam »

Oblicz wartości wielomianu w dla podanych argumentów.
a) \(w (x)= x^2 - 6x + 1\) \(x= -2, x= \frac{1}{3}\)
b) \(w (x)= x^4 - x^3 + 2x^2 + 2x - 5\) \(x=\sqrt{2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartości wielomianu

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 20:58 Oblicz wartości wielomianu w dla podanych argumentów.
a) \(w (x)= x^2 - 6x + 1\) \(x= -2, x=\frac{1}{3}\)
\(w(-2)=(-2)^2-6\cdot (-2)+1=4+12+1=17\\
w(\frac{1}{3})=\frac{1}{9}-6\cdot\frac{1}{3}+1=\frac{1}{9}-2+1=-\frac{8}{9}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartości wielomianu

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 20:58 Oblicz wartości wielomianu w dla podanych argumentów.

b) \(w (x)= x^4 - x^3 + 2x^2 + 2x - 5\) \(x=\sqrt{2}\)

\(w(\sqrt{2})=4-2\sqrt{2}+2\cdot 2+2\sqrt{2}-5=4-2\sqrt{2}+4+2\sqrt{2}-5=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ