przyspieszenie grawitacyjne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: Pawm32 »

na wykresie przestawiono zależność względnego przyspieszenia grawitacyjnego Ziemi od odległości od jej powierzchni. Za wartość przyspieszanie grawitacyjnego przy powierzchni ziemi przyjęto \(g_0=9,8 \frac{m}{s^2} \). Skorzystaj z wykresu i sortując metodę interpolacji liniowej wyznacz wartość przyspieszenia grawitacyjnego na wysokości h=7000 km załóż ze od wysokości 6000 km od wysokości 8000 km wykres jest linia prosta
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: korki_fizyka »

masz linijkę?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 23 mar 2021, 14:36 masz linijkę?
mam ale nie wiem co mam z nią zrobić.
dla h=6000 km \(\frac{g}{g_0}=0,26 \)
dla h=8000 km \(\frac{g}{g_0}=0,20\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: kerajs »

Pawm32 pisze: 23 mar 2021, 17:49
dla h=6000 km \(\frac{g}{g_0}=0,26 \)
dla h=8000 km \(\frac{g}{g_0}=0,20\)
dla h=7000 km \(\frac{g}{g_0}=0,23 \)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 23 mar 2021, 18:21
Pawm32 pisze: 23 mar 2021, 17:49
dla h=6000 km \(\frac{g}{g_0}=0,26 \)
dla h=8000 km \(\frac{g}{g_0}=0,20\)
dla h=7000 km \(\frac{g}{g_0}=0,23 \)
ale skąd mam to wziąć, jak policzyć?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: korki_fizyka »

To zależność liniowa czyli z proporcji albo w pamięci.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 23 mar 2021, 21:26 To zależność liniowa czyli z proporcji albo w pamięci.
tylko nie zbyt wiem co to jest ta zależność i co to ma być za proporcja. w poleceniu piszę, że mam policzyć to stosując metodę interpolacji liniowej ale tego też nie znam. Na Internecie jest wzór \(y=y_1+ \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1} (x-x_1)\), a jakoś inaczej bez tego wzoru>
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: kerajs »

Można choćby tak:
Skoro prosta łączy punkt \((6000 \ ; \ 0,26 )\) z punktem \((8000 \ ; \ 0,20 )\) to środkiem tego odcinka jest \((\frac{6000+8000}{2} \ ; \ \frac{0,20+0,26}{2} )\) czyli \((7000 \ ; \ 0,23 )\)
ODPOWIEDZ