Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tyk3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 04 sty 2014, 19:12
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji

Post autor: tyk3 »

Dzień dobry,

Tak jak w temacie - czym są maksymalne przedziały monotoniczności funkcji? Wiem, czym jest monotoniczność, ale nie spotkałem się z pojęciem "maksymalne przedziały monotoniczności". Czy to oznacza po prostu, że muszę napisać dla jakich x-ów funkcja jest rosnąca, dla jakich x-ów jest malejąca, dla jakich x-ów jest stała ( oczywiście przy każdej z tych 3 możliwości mogę mieć też sumę zbiorów np. gdy funkcja najpierw rośnie, potem maleje, a następnie znowu rośnie )? Niby miałoby to sens, ale myli mnie tutaj słowo "maksymalne".

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji

Post autor: panb »

Chodzi o to, żeby przedział był domknięty.
Jeśli funkcja jest rosnąca w przedziale (2,10), to zapisanie że jest rosnąca w przedziale <2,10> jest realizacją tego polecenia
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji

Post autor: Jerry »

panb pisze: 22 mar 2021, 20:51 Chodzi o to, żeby przedział był domknięty.
Niekoniecznie... Dla przykładu:
Funkcje \(y=f(x)=x^2\) jest rosnąca np. na przedziale \((1;7)\), ale nie jest to maksymalny przedział rośnięcia. Oczekiwana jest odpowiedź \(f\nearrow (0;+\infty)\) zamiennie z \(f\nearrow \langle 0;+\infty)\)
panb pisze: 22 mar 2021, 20:51 Jeśli funkcja jest rosnąca w przedziale (2,10), to zapisanie że jest rosnąca w przedziale <2,10> jest realizacją tego polecenia
Chyba, że kresy/jeden z nich nie należą do dziedziny :idea:

Uwaga! Domykanie przedziałów monotoniczności to wymysł reformy 2015, w praktyce większość egzaminatorów nie zwraca na to uwagi, chyba, że domknięcie wykracza poza dziedzinę...

Pozdrawiam
PS. Zauważyliście, że zamiast napisać : "Wyznacz wartości parametru \(m\in\rr\), dla których ..." modne jest
Wyznacz wszystkie wartości parametru, dla których ...
jakby autor obawiał się reklamacji tych, którzy wyznaczyli, ale nie wszystkie...
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji

Post autor: panb »

Jerry pisze: 22 mar 2021, 22:15
Niekoniecznie... Dla przykładu:
Funkcje \(y=f(x)=x^2\) jest rosnąca np. na przedziale \((1;7)\), ale nie jest to maksymalny przedział rośnięcia. Oczekiwana jest odpowiedź \(f\nearrow (0;+\infty)\) zamiennie z \(f\nearrow \langle 0;+\infty)\)
panb pisze: 22 mar 2021, 20:51 Jeśli funkcja jest rosnąca w przedziale (2,10), to zapisanie że jest rosnąca w przedziale <2,10> jest realizacją tego polecenia
Chyba, że kresy/jeden z nich nie należą do dziedziny :idea:

Uwaga! Domykanie przedziałów monotoniczności to wymysł reformy 2015, w praktyce większość egzaminatorów nie zwraca na to uwagi, chyba, że domknięcie wykracza poza dziedzinę...

Pozdrawiam
PS. Zauważyliście, że zamiast napisać : "Wyznacz wartości parametru \(m\in\rr\), dla których ..." modne jest
Wyznacz wszystkie wartości parametru, dla których ...
jakby autor obawiał się reklamacji tych, którzy wyznaczyli, ale nie wszystkie...
Użyłem tego przedziału jako przykładu/przenośni. Nie chciało mi się otwierać edytora. Chodzi o istotę sprawy, czyż nie?!
ODPOWIEDZ