Dla jakich wartości parametru ,,m'' rozwiązaniem równania: \(x^3+2mx^2-x+1=0\) jest liczba całkowita.
Rozwiązałem to zadanie w ten sposób:
Z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych kandydatami są : \(x=1, x=-1\)
\(W(1)=1+2m\)
\(1+2m=0 \)
\(m=- \frac{1}{2} \)
Z drugiego równania wyjdzie to samo więc nie będę się tutaj rozpisywał.
I teraz moje pytanie czysto hipotetyczne: czy gdyby ,,m'' było takie, że wyrażenie ,,2m'' nie byłoby liczbą całkowitą to należałoby odrzucić to rozwiązanie ponieważ byłoby sprzeczne z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych?
Czyli przykładowo gdyby \(m= \frac{1}{4} \) to należałoby odrzucić to rozwiązanie?
Wielomian z parametrem.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3531
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Wielomian z parametrem.
Założeniem wykorzystanego przez Ciebie twierdzenia jest \(2m\in\zz\)
Pozdrawiam
Tak!
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wielomian z parametrem.
W tym zadaniu parametrów m jest nieskończenie wiele. Wystarczy wstawić dowolną całkowitą (i różną od zera) wartość x i wyliczyć m.
Moim zdaniem niedokładnie przepisałeś to zadanie.
Moim zdaniem niedokładnie przepisałeś to zadanie.
-
- Stały bywalec
- Posty: 251
- Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
- Podziękowania: 197 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Wielomian z parametrem.
@kerajs
Jest jeszcze taki przykład:
Dla jakich wartości parametru m: pierwiastkiem wielomianu \(W(x)=x^3+mx^2-75 \)jest liczba pierwsza.
Tutaj analogicznie zaproponowane rozwiązanie to skorzystanie z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych. Czyli pierwiastkami może być \(x=3\) lub \(x=5\) i dalej wychodzą z dwa parametry ,,m''. Czy tutaj również polecenie jest błędne i takich parametrów jest nieskończenie wiele?
Jest jeszcze taki przykład:
Dla jakich wartości parametru m: pierwiastkiem wielomianu \(W(x)=x^3+mx^2-75 \)jest liczba pierwsza.
Tutaj analogicznie zaproponowane rozwiązanie to skorzystanie z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych. Czyli pierwiastkami może być \(x=3\) lub \(x=5\) i dalej wychodzą z dwa parametry ,,m''. Czy tutaj również polecenie jest błędne i takich parametrów jest nieskończenie wiele?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wielomian z parametrem.
Oczywiście. Wystarczy do równania:
\(m=\frac{75-x^3}{x^2}\)
wstawiać kolejne liczby pierwsze.
Przypuszczam że intencją autora było całkowite m , lecz nie jest to nigdzie napisane.
\(m=\frac{75-x^3}{x^2}\)
wstawiać kolejne liczby pierwsze.
Przypuszczam że intencją autora było całkowite m , lecz nie jest to nigdzie napisane.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wielomian z parametrem.
Wtedy owszem, stosuj to twierdzenie.
Trochę się ofuknąłeś na niedokładne przepisanie, prawda? Niepotrzebnie, gdyż było to najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie. Ale skoro nie Ty, to zawinił autor zadania.
Trochę się ofuknąłeś na niedokładne przepisanie, prawda? Niepotrzebnie, gdyż było to najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie. Ale skoro nie Ty, to zawinił autor zadania.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wielomian z parametrem.
Niekoniecznie. Przecież \(m\) musi być całkowite inaczej twierdzenie o dzielnikach wolnego wyrazu nie działa.
Wielomian musi mieć całkowite współczynniki.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wielomian z parametrem.
Tak, wielomian musi mieć współczynniki całkowite aby zastosować twierdzenie o pierwiastku wymiernym. To oczywiste.
Jednak wcale nie musi mieć całkowitych współczynników aby posiadać pierwiastek naturalny, w tym także i pierwszy.
Np: dla m=-268/49 pierwiastkiem jest liczba 7
Jednak wcale nie musi mieć całkowitych współczynników aby posiadać pierwiastek naturalny, w tym także i pierwszy.
Np: dla m=-268/49 pierwiastkiem jest liczba 7