Pod jakim kątem przecinają się wykresy funkcji
\(f(x) = \sin x \) i \(f(x) = \cos x\)
Pod jakim kątem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Pod jakim kątem
Masz konflikt oznaczeń.
Niech
\(f(x) = \sin x \) i \(g(x) = \cos x\)
Przecinają się one np: dla \(x= \frac{ \pi }{4}\)
Policz jakie współczynniki kierunkowe mają styczne do f(x) i g(x) dla \(x= \frac{ \pi }{4}\) a dzięki temu poznasz kąty nachylenia tych stycznych do osi OX
bo \(\tg \alpha =a_f=f'( \frac{ \pi }{4})\) i \(\tg \beta =a_g=g'( \frac{ \pi }{4})\)
Znając \(\alpha , \beta \) bez problemu uzyskasz szukany kąt.
PS
A może pamiętasz z liceum wzorek na tangens różnicy kątów?
Niech
\(f(x) = \sin x \) i \(g(x) = \cos x\)
Przecinają się one np: dla \(x= \frac{ \pi }{4}\)
Policz jakie współczynniki kierunkowe mają styczne do f(x) i g(x) dla \(x= \frac{ \pi }{4}\) a dzięki temu poznasz kąty nachylenia tych stycznych do osi OX
bo \(\tg \alpha =a_f=f'( \frac{ \pi }{4})\) i \(\tg \beta =a_g=g'( \frac{ \pi }{4})\)
Znając \(\alpha , \beta \) bez problemu uzyskasz szukany kąt.
PS
A może pamiętasz z liceum wzorek na tangens różnicy kątów?
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pod jakim kątem
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl