Pole całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Pole całki

Post autor: m4rc3ll »

Wyznacz pole obszaru ograniczonego krzywymi zadanymi równaniami \(x = |sin y|\), \( x = |2y|−2π\), nie wykorzystuj wzorów na pola figur - do dyspozycji masz jedynie całki.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Pole całki

Post autor: kerajs »

\(P=2\int_0^{\pi}(\sin y-(2y−2\pi))dy=...\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1584
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 416 razy

Re: Pole całki

Post autor: janusz55 »

Jak obliczamy pola figur krzywoliniowych za pomocą całki oznaczonej?
1.
Rysunek ?
2.
Granice całkowania?
3.
\( S= \int_{a}^{b}[f(x) - g(x)]dx. \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pole całki

Post autor: korki_fizyka »

Zadam pytanie kontrolne: czy całka ma pole? ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ