Wyznacz kombinacje liniową

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amf3tam1nz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Wyznacz kombinacje liniową

Post autor: amf3tam1nz »

Należy wyznaczyć kombinację liniową \(3\vec a_1 + 5\vec a_2 - \vec a_3 \)wektorów
\(\vec a_1 = (4,1,3,-2)\\
\vec a_2 = (1,2,-3,2)\\
\vec a_3 =(16,9,1,-3)\)

Jak się to robi bo nie mogę znaleźć informacji w internecie?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2021, 19:17 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa tematu i wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Wyznacz kombinacje liniową

Post autor: Jerry »

\(3\vec a_1 + 5\vec a_2 - \vec a_3 =3\cdot(4,1,3,-2) + 5\cdot(1,2,-3,2) - (16,9,1,-3) =\cdots\)

Pozdrawiam
amf3tam1nz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: Wyznacz kombinacje liniową

Post autor: amf3tam1nz »

czyli (1,4,-7,7) ? o to chodzi? ;d
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Wyznacz kombinacje liniową

Post autor: Jerry »

amf3tam1nz pisze: 15 mar 2021, 19:28 czyli (1,4,-7,7) ? o to chodzi? ;d
Tak

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ