Nierówność z wielomianem + reszta z dzielenia wielomianów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alksandra4
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 gru 2020, 19:38
Podziękowania: 5 razy

Nierówność z wielomianem + reszta z dzielenia wielomianów

Post autor: alksandra4 »

Reszta z dzielenia wielomianu\( W(x) = x^4 + x^3 + px^2 + qx + 2\) przez \((x^2+1)\) jest równa \((-2x + 6)\). Rozwiąż nierówność \(W(x) > 0\).

Proszę o pomoc, bo nie za bardzo wiem, jak ruszyć to zadanie.
Zauważyłam, że dla \(x = -3\), \(W(x)\) dzieli się bez reszty, jednak nie wiem co dalej :?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2021, 22:44 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Nierówność z wielomianem + reszta z dzielenia wielomianów

Post autor: Jerry »

Rozwiąż równość tożsamościową
\( x^4 + x^3 + px^2 + qx + 2\equiv (x^2+1)(x^2+bx+c)+(-2x + 6)\)

Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Nierówność z wielomianem + reszta z dzielenia wielomianów

Post autor: grdv10 »

Bardzo fajne rozwiązanie wychodzi z zastosowaniem liczb zespolonych. Otóż\[w(x)=p(x)(x^2+1)+(-2x+6).\]Wtedy \(w(i)=-2i+6.\) Zatem\[1-i-p+qi+2=-2i+6,\]skąd łatwo wyliczamy \(p=-3,q=-1.\) Po obliczeniach \(w(x)=(x+2)(x-1)^2(x+1)\) i łatwo rozwiązać nierówność.

Poziom mojego rozumowania przekracza program szkoły średniej, więc maturzysta może mało z tego wiedzieć. Ale nic nie kosztuje podzielić się tą metodą. Powyżej mamy rozwiązanie szkolne. :)
ODPOWIEDZ