Równanie trygonometryczne w przedziale <0,2pi>

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Równanie trygonometryczne w przedziale <0,2pi>

Post autor: Zaeraann »

Czy może ktoś wskazać gdzie zrobiłem błąd w poniższych rachunkach? Wychodzi mi zły zbiór rozwiązań. Powinno być \(x \in \{ \frac{5}{12} \pi, \frac{13}{12} \pi \}\)

\(3\sin(x- \frac{ \pi }{4} )+\cos(x+\frac{ \pi }{4})=1 \\
3\sin(x- \frac{ \pi }{4} )+\sin( \frac{ \pi }{2}-(x+ \frac{ \pi }{4} ) )=1 \\
3\sin(x- \frac{ \pi }{ 4 } )+\sin( \frac{ \pi }{4}-x )=1 \)


Korzystając z faktu, że sinus jest funkcją nieparzystą:
\(\sin(x- \frac{ \pi }{ 4 } )=-\sin(\frac{ \pi }{ 4 }-x)\)

Więc:

\(-3\sin(\frac{ \pi }{ 4 }-x)+\sin(\frac{ \pi }{ 4 }-x)=1 \\
-2\sin(\frac{ \pi }{ 4 }-x)=1 \\
\sin(\frac{ \pi }{ 4 }-x)= -\frac{1}{2} \\\\

\frac{ \pi }{ 4 }-x= \frac{7}{6} \pi \:\: \vee \:\: \frac{ \pi }{ 4 }-x=\frac{11}{12} \pi \\
x=- \frac{11}{12} \pi \:\: \vee \:\: x=- \frac{8}{12} \pi


\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2021, 18:07 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \{ \}, \sin, \cos
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Równanie trygonometryczne w przedziale <0,2pi>

Post autor: Jerry »

Zaeraann pisze: 10 mar 2021, 17:02 Czy może ktoś wskazać gdzie zrobiłem błąd ...
Tu
Zaeraann pisze: 10 mar 2021, 17:02 \(x=- \frac{11}{12} \pi \:\: \vee \:\: x=- \frac{8}{12} \pi
\)
powinno być
\((x=- \frac{11}{12} \pi +k\cdot2\pi \:\: \vee \:\: x=- \frac{8}{12} \pi +k\cdot2\pi)\ \wedge k\in\zz\)
i po weryfikacji przynależności do przedziału określoności otrzymasz poprawną odpowiedź

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ