Dana jest rodzina prostokątów których dwa wierzchołki leżą na prostej o równaniu \(y=4\) zaś dwa pozostałe na paraboli o równaniu \(y=(x+3)^2\), poniżej tej prostej. Oblicz współrzędne wierzchołków tego prostokąta którego pole jest największe.
Nie chodzi mi o rozwiązanie tego zadania, ale o ustalenie dziedziny.
\(A(x;(x+3)^2)\)
\(B(x;4)\)
\(D(-x-6;(-x-3)^2)\)
\(C(-x-6;4)\)
W ten sposób oznaczyłem wierzchołki tego prostokąta w zależności od współrzędnej ,,x''-owej wierzchołka A.
I moje pytanie jest takie. Ustaliłem współrzędne tych wierzchołków biorąc pod uwagę że wierzchołek A znajduje się na prawo od osi symetrii funkcji \(y=(x+3)^2\)
Dziedzina w kryteriach jest taka: \( x\in (-3,-1)\) I rozumiem ją pod tym względem, że skoro założyłem sobie że A jest z prawej strony to muszę się tego trzymać, natomiast na dobrą sprawę jeżeli pod ,,x'' podstawiłbym -4 to również wszystko wyszło by ok. Po prostu wierzchołki zamieniłyby się miejscami. Dlatego nie za bardzo rozumiem z czego wynika fakt, że dziedzina to \((-3,-1)\) a nie \((-5,-1)\)
Bardzo proszę o pomoc
Zadanie optymalizacyjne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2992
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1307 razy
- Płeć:
Re: Zadanie optymalizacyjne.
Dziedzina odnosi się do ułożonej funkcji z której szuka się ekstremum. Inna funkcja może mieć inną dziedziną i tak najprawdopodobniej jest w tym przypadku. Piszę prawdopodobnie, gdyż ani swojej , ani książkowej tu nie zamieściłeś.
-
- Stały bywalec
- Posty: 251
- Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
- Podziękowania: 197 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Zadanie optymalizacyjne.
Funkcję Pola w zależności od ,,x''-a wyznaczyłem w ten sposób:
\(P(x)=(2x+6)(4-x^2-6x-9)\)
\(P(x)=-2x^3-18x^2-46x-30\)
W książce jest identycznie z tym, że dziedzina to jest przedział \((-3,-1)\)
Czego nie do końca rozumiem, ponieważ dla x=-4 również wszystko się zgadza.
\(P(x)=(2x+6)(4-x^2-6x-9)\)
\(P(x)=-2x^3-18x^2-46x-30\)
W książce jest identycznie z tym, że dziedzina to jest przedział \((-3,-1)\)
Czego nie do końca rozumiem, ponieważ dla x=-4 również wszystko się zgadza.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3894
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Zadanie optymalizacyjne.
Czyli
\((x+3)^2<4\)
a to oznacza
\(x\in(-5;-1)\)
Skoro przyjąłeś
to \(D=(-3;-1)\).
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę