Funkcja kwadratowa zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 mar 2021, 13:56
- Płeć:
Funkcja kwadratowa zadanie
Liczba \(p\) jest równa sumie kwadratów pierwiastków równania \(𝑥^2+4𝑥−14=0\) .Zakoduj cyfry jedności oraz dwie pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby \(p\).
Ostatnio zmieniony 10 mar 2021, 14:24 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Funkcja kwadratowa zadanie
Ponieważ \(\Delta>0\), to
\( \begin{cases}x_1+x_2=-4\\ x_1x_2=-14 \end{cases} \)
oraz
\(p=x_1^2+x_2^2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2=\cdots\)
to zadanie jest już dla Ciebie do ogarnięcia...
Pozdrawiam
\( \begin{cases}x_1+x_2=-4\\ x_1x_2=-14 \end{cases} \)
oraz
\(p=x_1^2+x_2^2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2=\cdots\)
to zadanie jest już dla Ciebie do ogarnięcia...
Pozdrawiam