Mam tutaj 2 zadania z kondensatorów.
1. Obliczyć pojemność kondensatora płaskiego o polu powierzchni okładek \(S \) znajdujących się w odległości \(d\)
od siebie.
2. Obliczyć pojemność kondensatora walcowego zbudowanego z dwóch współosiowych powierzchni
walcowych o promieniach \(a\) i \(b\) oraz długości \(L\).
Kondensator
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1572
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 413 razy
Re: Kondensator
Czy oprócz tego że masz dwa zadania, masz jakieś swoje przemyślenia ? Jakiś podręcznik z fizyki?
Czy czekasz jak większość uczestników tego forum na gotowce niech inni rozwiązują i tak pokażę, że to moje rozwiązanie.
Zastanów się na sobą, przecież Ty się uczysz, Ty studiujesz nie ja nie, nie Pan korki-fizyka ...
Zadanie 1
\( C_{1} = ...\) - podstawowy wzór na pojemność kondensatora płaskiego w każdym podręczniku fizyki od klasy 8.
Zadanie 2
\(C_{2} = ... \) - podstawowy wzór na pojemność kondensatora walcowego (cylindrycznego) w podręczniku fizyki od klasy 2 szkoły średniej
Czy czekasz jak większość uczestników tego forum na gotowce niech inni rozwiązują i tak pokażę, że to moje rozwiązanie.
Zastanów się na sobą, przecież Ty się uczysz, Ty studiujesz nie ja nie, nie Pan korki-fizyka ...
Zadanie 1
\( C_{1} = ...\) - podstawowy wzór na pojemność kondensatora płaskiego w każdym podręczniku fizyki od klasy 8.
Zadanie 2
\(C_{2} = ... \) - podstawowy wzór na pojemność kondensatora walcowego (cylindrycznego) w podręczniku fizyki od klasy 2 szkoły średniej