Ruch jednostajny prostoliniowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BONIO1337
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2021, 09:03
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Ruch jednostajny prostoliniowy

Post autor: BONIO1337 »

W ciągu ilu sekund mijają się dwa pociągi jadące w przeciwnych kierunkach po
równoległych torach z prędkościami v1=63 km/h i v2=54 km/h, jeśli długości tych
pociągów wynoszą l1=90 m i l2=105 m. W ciągu jakiego czasu mijałyby się, gdyby
jechały w jednym kierunku? Jaka jest prędkość jednego z tych pociągów względem
drugiego?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Ruch jednostajny prostoliniowy

Post autor: panb »

BONIO1337 pisze: 08 mar 2021, 18:29 W ciągu ilu sekund mijają się dwa pociągi jadące w przeciwnych kierunkach po
równoległych torach z prędkościami v1=63 km/h i v2=54 km/h, jeśli długości tych
pociągów wynoszą l1=90 m i l2=105 m. W ciągu jakiego czasu mijałyby się, gdyby
jechały w jednym kierunku? Jaka jest prędkość jednego z tych pociągów względem
drugiego?
\(t= \frac{l1+l2}{v1+v2} \) - gdy jadą w przeciwnych kierunkach (Odp. 6 sekund)
\(t= \frac{l1+l2}{v1-v2} \) - gdy jadą w tych samych kierunkach (Odp. 78 s)

Jaka jest prędkość jednego z tych pociągów względem drugiego?
W którym przypadku?

Uwaga! Należy ujednolicić jednostki przed wstawieniem ich do wzorów.
ODPOWIEDZ