nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: nierówność
Z własności modułu:
\(|a|\ge a\) dla każdego \(a\in\rr\) i równość zachodzi dla \(a\ge0\)
ostra nierówność nie zachodzi a równość jest równoważna
\( x^3-3x-2\ge 0\)
\(x\in\{-1\}\cup\langle2;+\infty)\)
Pozdrawiam
\(|a|\ge a\) dla każdego \(a\in\rr\) i równość zachodzi dla \(a\ge0\)
ostra nierówność nie zachodzi a równość jest równoważna
\( x^3-3x-2\ge 0\)
\(x\in\{-1\}\cup\langle2;+\infty)\)
Pozdrawiam