dzwięk
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dzwięk
Po umieszczeniu dźwięczącego kamertonu tuż nad brzegiem cylindra o wysokości \( H=1m\) wypełnionego woda odkręcono kran K umożliwiający odpływ wody z cylindra. Czasie obniżania poziomu wody usłyszano wyraźnie głośniejszy dźwięk kamertonu. Wzmocnienie dźwięku powtórzyło się przy wysokości słupa \(62,5 cm\) \((h)\). Oblicz częstotliwość dźwięku kamertonu. Porównując jego wysokość przy pierwszym i przy powtórnym wzmocnieniu.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: dzwięk
\(h = \frac{3}{4}\lambda = \frac{3v}{4f} \rightarrow f = \frac{3v}{4(H-h)} =\frac{3\cdot340}{4\cdot 0,375}= 680 \ Hz\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: dzwięk
i to wszystko? tylko 1 linia? dlaczego tak?korki_fizyka pisze: ↑08 mar 2021, 10:21 \(h = \frac{3}{4}\lambda = \frac{3v}{4f} \rightarrow f = \frac{3v}{4(H-h)} =\frac{3\cdot340}{4\cdot 0,375}= 680 \ Hz\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: dzwięk
Radzę otworzyć podręcznik i coś poczytać o tym oraz zadawać konkretne pytania, bo na takie
to można odpowiedzieć a bo tak http://astrofiz.pl/fizyka/doswiadczenia ... trona.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: dzwięk
w podręczniku, ani zbiorze zadań widziałem żadnego podobnego przykładu zadania, a odnośnie konkretnych to nie wiem, po prostu nie rozumiem jak to jest zrobnione. np pierwsze konkretne pytanie dlaczego h to \( \frac{3}{4} \lambda\)korki_fizyka pisze: ↑08 mar 2021, 11:53 Radzę otworzyć podręcznik i coś poczytać o tym oraz zadawać konkretne pytania, bo na takieto można odpowiedzieć a bo tak http://astrofiz.pl/fizyka/doswiadczenia ... trona.html
Re: dzwięk
i ogólnie \(0,625 = \frac{3}{4}\lambda = \frac{3 \cdot 340}{4 \cdot 680} =0,375\)
Jak to możliwe?
Jak to możliwe?
-
- Fachowiec
- Posty: 1549
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: dzwięk
Zauważ, że walec z jednym końcem otwartym, drugim zamkniętym z dołu z kranem, jest dla przyłożonego do niego od góry kamertonu - pudłem rezonansowym. Po otworzeniu kranu i zmniejszaniu się poziomu wody w walcu zwiększa się długość słupa powietrza.
Powstaje więc pytanie: jak obliczać częstotliwość rezonansową \( \nu \) dla takiego układu (w akustyce rury z jednym końcem otwartym)?
\( \nu = \frac{v}{\lambda} = \frac{n\cdot v}{4L} \ \ (1) \)
Harmoniczne \( n \) muszą być liczbami nieparzystymi: \( 1, 3, 5,...\)
Wracamy do treści zadania i określamy we wzorze \( (1) \) harmoniczną \( n =... \) i długość słupa powietrza \( L, \) gdy woda obniżyła się w cylindrze z poziomu \( 1 \) metra na poziom \( 62,5 \) cm, to jest \( 0,625 \) metra.
Powstaje więc pytanie: jak obliczać częstotliwość rezonansową \( \nu \) dla takiego układu (w akustyce rury z jednym końcem otwartym)?
\( \nu = \frac{v}{\lambda} = \frac{n\cdot v}{4L} \ \ (1) \)
Harmoniczne \( n \) muszą być liczbami nieparzystymi: \( 1, 3, 5,...\)
Wracamy do treści zadania i określamy we wzorze \( (1) \) harmoniczną \( n =... \) i długość słupa powietrza \( L, \) gdy woda obniżyła się w cylindrze z poziomu \( 1 \) metra na poziom \( 62,5 \) cm, to jest \( 0,625 \) metra.