Pomocy! funkcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Pomocy! funkcja
\(f(x)=a(x+1)(x-3) \So f(6)=(6+1)(6-3)a=21a, \,\,\, f(12)=117a\).
f(6)/f(12) już sobie policz samodzielnie.
Wskazówka: 117 dzieli się przez 3
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Pomocy! funkcja
Wzór iloczynowy funkcji kwadratowej:
\(f(x)=a(x-x_1)(x-x_2)\\x_1=-1\\x_2=3\\wzór\\f(x)=a(x-(-1))(x-3)=a(x+1)(x-3)\\obliczasz \;\;iloraz\;skracasz\;przez\;a\;przez\;3...\\\frac{f(6)}{f(12)}=\frac{a(6+1)(6-3)}{a(12+1)(12-3)}=\frac{7\cdot 3}{13\cdot 9}=\frac{7}{13\cdot 3}=\frac{7}{39}\)
\(f(x)=a(x-x_1)(x-x_2)\\x_1=-1\\x_2=3\\wzór\\f(x)=a(x-(-1))(x-3)=a(x+1)(x-3)\\obliczasz \;\;iloraz\;skracasz\;przez\;a\;przez\;3...\\\frac{f(6)}{f(12)}=\frac{a(6+1)(6-3)}{a(12+1)(12-3)}=\frac{7\cdot 3}{13\cdot 9}=\frac{7}{13\cdot 3}=\frac{7}{39}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.