Pole czworokąta

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aramila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2021, 12:02
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Pole czworokąta

Post autor: aramila »

Przez punkt P znajdujący się w odległości \(5\sqrt{17}\) od środka \(O (7,0)\) okręgu, poprowadzono dwie proste l i k styczne do danego okręgu odpowiednio w punktach M i N. Wiedząc, że prosta l ma równanie \(4x-3y-3=0\), oblicz pole czworokąta \(MONP\) :!: :!:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pole czworokąta

Post autor: eresh »

aramila pisze: 07 mar 2021, 11:01 Przez punkt P znajdujący się w odległości \(5\sqrt{17}\) od środka \(O (7,0)\) okręgu, poprowadzono dwie proste l i k styczne do danego okręgu odpowiednio w punktach M i N. Wiedząc, że prosta l ma równanie \(4x-3y-3=0\), oblicz pole czworokąta \(MONP\) :!: :!:

\(|PO|=5\sqrt{17}
\)

trójkąt \(MOP\) jest przystający do trójkąta \(POM\) i jest prostokątny

\(P_{MONP}=2P_{POM}\\
|OM|=r\)

r jest odległością środka okręgu od prostej l
\(r=\frac{|7\cdot 4+0\cdot (-3)-3|}{\sqrt{4^2+3^2}}\\
r=5\)


\(|PM|^2+|MO|^2=|PO|^2\\
|PM|^2+25=425\\
|PM|=20\\
P_{PMO}=\frac{1}{2}|PM|\cdot |OM|\\
P=50\\
P_{PMON}=2\cdot 50\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ