II próbna matura 2021 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

II próbna matura była:

Podstawa - łatwa
3
13%
Podstawa - normalna
5
22%
Podstawa - trudna
2
9%
Rozszerzenie - łatwa
4
17%
Rozszerzenie - normalna
5
22%
Rozszerzenie - trudna
4
17%
 
Liczba głosów: 23

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze II próbnej matury.
https://zadania.info/n/9465822
Do jutra (7 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
pawel12wroc
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 26 kwie 2017, 11:10

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: pawel12wroc »

Co z zadaniem 13? Ostrosłupów i kąta dwuściennego w ostrosłupach na maturze rozszerzonej nie powinno być, mam racje?
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: beata1111 »

Ostrosłupy jako takie mogą być, bo były w gimnazjum, ale kąt dwuścienny faktycznie chyba wykracza poza obowiązujący materiał.
Czy te próbne matury będą się opierały tylko na obowiązujących zagadnieniach? bo w podstawowym ponownie pojawiły się bryły obrotowe. Wiem, że wiedzy nigdy za wiele, jednak niektórzy uczniowie są cokolwiek innego zdania
pete32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 26 sie 2020, 14:25
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: pete32 »

Beata111, bryły obrotowe: znajdź wzór w tablicach i przekształć używając głowy... tego ma nie być na maturze? Przekształć, podstaw do wzoru i wybierz odpowiedź. To samo może być z ostrosłupem...
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: beata1111 »

Zgoda, wziąć wzór z tablic i przekształcić to średnio rozgarnięty uczeń potrafi, choć po latach udzielania korepetycji absolutnie nie byłabym tego taka pewna.... Chodziło mi o to, że jednak brył obrotowych na maturze raczej w ogóle nie będzie, tak przynajmniej wynika ze zmienionych wymagań, dla III i IV etapu edukacyjnego, tylko graniastosłupy i proste ostrosłupy
pete32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 26 sie 2020, 14:25
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: pete32 »

Beata1111, spójrz na:
a/ test nr 1 sprzed tygodnia (podstawa). Tam jest zadanie 21 na proporcjonalność odwrotną, całkiem fajne zadanie, trochę kombinacji (a to zostało też wyrzucone dla "covidowych maturzystów").
b/jest też w tym samym teściku kula (zad.27), ale to ZNOWU tylko przekształcanie wzoru z tablic.
c/ zad. 25 matura próbna CKE (test diagnostyczny) z 6.03.br, miało nie być ostrosłupów, to też tylko przekształcenie, jak wyżej.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
petedgar1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 lut 2017, 07:51
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: petedgar1 »

Dzień dobry.
Czy w zadaniu 1 nie zostanie 3? Nie skróci nam się więc mianownik. W zadaniu z dziedziną przy dzieleniu przez -1zmieniamy znak nierówności. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Jeżeli chodzi o zadania w arkuszach, które wystają poza rozporządzenie obcinające wymagania, to przyjęliśmy następującą koncepcję:
- treści, które zostały usunięte w III etapie edukacyjnym pojawiają się w arkuszach dla IV etapu, np. ten przykład wyżej z proporcjonalnością odwrotną.
- treści, które wyleciały z podstawy, nadal pojawią się na rozszerzeniu, np. własności okręgów stycznych.

Możliwe, że nie jest to do końca zgodne z rozporządzeniem, ale wygląda to na logiczny kompromis między tworzeniem upośledzonych arkuszy, a rozporządzeniem. I jest też logiczne - przecież treści, które teraz zostały usunięte z III etapu maturzyści uczyli się w czasach przedcovidowych. Ścisłe trzymanie się rozporządzenia prowadzi też do dziwnych sytuacji, np. z 3 etapu wyrzucono pojęcia związane z okręgami, takie jak: cięciwa, średnica, promień. Ale nie ma tego w wymaganiach dla 4 etapu, czyli od maturzysty nie można wymagać, żeby wiedział co to średnica okręgu? Bez sensu.

Zadanie z kątem między ścianami z II matury może faktycznie bardziej wystaje niż powinno, ale akurat w przypadku arkuszy rozszerzonych, nie uważam tego za wielki problem. Przecież i tak rozwiązują je uczniowie, którzy celują w bardzo dobry wynik na maturze.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

petedgar1 pisze: 07 mar 2021, 16:19 Dzień dobry.
Czy w zadaniu 1 nie zostanie 3? Nie skróci nam się więc mianownik. W zadaniu z dziedziną przy dzieleniu przez -1zmieniamy znak nierówności. Pozdrawiam
Tak. Poprawiłem.
wieszocochodzi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2020, 16:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: wieszocochodzi »

Dzień dobry, czy w zadaniu z trapezem długość |HB| wynosi na pewno 9x?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: eresh »

wieszocochodzi pisze: 07 mar 2021, 16:46 Dzień dobry, czy w zadaniu z trapezem długość |HB| wynosi na pewno 9x?
raczej \(7x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
pete32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 26 sie 2020, 14:25
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: pete32 »

Witam,
Drodzy autorzy zadań!
Dlaczego tak mało zadań dowodowych? W obu arkuszach tylko 1 z algebry, zero zadań z dowodów geometrycznych...
Czy to taka strategia, że w maju nie będzie dowodów geometrycznych za 2 pkt - więc i wy także nie umieszczacie ich ?
pete32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 26 sie 2020, 14:25
Płeć:

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: pete32 »

Chodzi oczywiście o podstawę...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: II próbna matura 2021 z zadania.info

Post autor: Jerry »

Zadanie 15. z rozszerzenia - bez pochodnej:

Dla \(x\in (0;3)\) mamy, z nierówności między średnimi,
\(\frac{x+x+(6-2x)}{3}\ge\sqrt[3]{x\cdot x\cdot(6-2x)}\) i równość zachodzi dla \(x=x=6-2x\)
co jest równoważne kolejno
\(8\ge x^2(6-2x)\\
576\ge 72x^2(6-2x)\\
24\ge\sqrt{72x^2(6-2x)}\)

\(P(x)\le 24\) i równość zachodzi dla \(x=2\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ