Objętość gazu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Objętość gazu
Obliczu jaką objętość zajmie 1 kg argonu w temperaturze 25 stopni Celsjusza pod ciśnieniem 1MPa. Przyjmijmy model gazu doskonałego.Uniwersalna stała gazowa wynosi 8,31 kj/molK a masa 1 kmol argonu wynosi 40 kg
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Objętość gazu
Skoro 1000 moli gazu ma masę 40 kg, to 1 kg argonu zawiera 25 moli, czyli n=25.
\(pV=n RT\\
V= \frac{nRT}{p}\)
wystarczy wstawić dane wyrażone w jednostkach układu SI.
\(pV=n RT\\
V= \frac{nRT}{p}\)
wystarczy wstawić dane wyrażone w jednostkach układu SI.