wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian

Post autor: Pawm32 »

Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(P(x)=2x^3+3x^2-8x+3\) jest równa \(R(x)=x^2+5x+\)1. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(F(x)=(x-1)(x+3)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 05 mar 2021, 08:54 Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(P(x)=2x^3+3x^2-8x+3\) jest równa \(R(x)=x^2+5x+\)1. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(F(x)=(x-1)(x+3)\)
\(W(x)=(2x^3+3x^2-8x+3)Q(x)+x^2+5x+1\\
W(x)=2(x-1)(x+3)(x-0,5)Q(x)+x^2+5x+1\\
W(1)=7\\
W(-3)=-5\)


\(W(x)=(x-1)(x+3)U(x)+ax+b\\
W(1)=a+b=7\\
W(-3)=-3a+b=-5\)


do rozwiązania układ
\(\begin{cases}a+b=7\\-3a+b=-5\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ