po ilu latach krosno straci wartość

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

po ilu latach krosno straci wartość

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Wartość użytkowa krosna maleje co roku o tę samą kwotę. Po ilu latach krosno straci wartość użytkową, jeżeli jego wartość po 10 latach będzie cztery razy mniejsza niż po dwóch latrach?

Dziękuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a- początkowa wartość krosna
r- kwota, o jaką maleje wartość krosna każdego roku

a-10r- wartość krosna po 10 latach

a-2r- wartość krosna po dwóch latach

4(a-10r)=a-2r

3a-38r=0 /:3

a-12,(6)r=0

Więc po niespełna 13 latach.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

nie wiem dlaczego w odpowiedziach jest po 26 latach?

dziękuję
ODPOWIEDZ