Do funkcji należą punkty \((4,19),(1-8),(-1,-16)\). Funkcja ma jedno miejsca zerowe równe 3 oraz stopień wielomianu \(W(x)=3\). Napisz wzór tej funkcji
z wykresu wiem, że jest nieparzysta krotność, tylko nie wiem czy będzie 1-krotny czy 3-krotny
Pawm32 pisze: ↑02 mar 2021, 11:18
Do funkcji należą punkty \((4,19),(1-8),(-1,-16)\). Funkcja ma jedno miejsca zerowe równe 3 oraz stopień wielomianu \(W(x)=3\). Napisz wzór tej funkcji
z wykresu wiem, że jest nieparzysta krotność, tylko nie wiem czy będzie 1-krotny czy 3-krotny
Pawm32 pisze: ↑02 mar 2021, 11:18
Do funkcji należą punkty \((4,19),(1-8),(-1,-16)\). Funkcja ma jedno miejsca zerowe równe 3 oraz stopień wielomianu \(W(x)=3\). Napisz wzór tej funkcji
z wykresu wiem, że jest nieparzysta krotność, tylko nie wiem czy będzie 1-krotny czy 3-krotny
Pawm32 pisze: ↑02 mar 2021, 11:18
Do funkcji należą punkty \((4,19),(1-8),(-1,-16)\). Funkcja ma jedno miejsca zerowe równe 3 oraz stopień wielomianu \(W(x)=3\). Napisz wzór tej funkcji
z wykresu wiem, że jest nieparzysta krotność, tylko nie wiem czy będzie 1-krotny czy 3-krotny
bo, na przykład, do wykresu funkcji \(W(x)=a(x-3)^3\) nie należą podane przez Ciebie punkty (albo: widać z wykresu - "zawijas" taki jak w punkcie B byłby w miejscu zerowym)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
a czy gdybym zapisał tak jak tu jako 1-krotny, ale okzałoby się, że jest 3 to z tego \(W(x)=(x-3)(ax^2+bx+c)\) \(ax^2+bx+c\) nie było by równe \((x-3)^2\)?
Pawm32 pisze: ↑02 mar 2021, 12:28
a czy gdybym zapisał tak jak tu jako 1-krotny, ale okzałoby się, że jest 3 to z tego \(W(x)=(x-3)(ax^2+bx+c)\) \(ax^2+bx+c\) nie było by równe \((x-3)^2\)?
byłoby
(konkretnie byłyby równe \(a(x-3)^2\) )
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Pawm32 pisze: ↑02 mar 2021, 12:28
a czy gdybym zapisał tak jak tu jako 1-krotny, ale okzałoby się, że jest 3 to z tego \(W(x)=(x-3)(ax^2+bx+c)\) \(ax^2+bx+c\) nie było by równe \((x-3)^2\)?
byłoby
(konkretnie byłyby równe \(a(x-3)^2\) )
czyli w takich zadaniach (1 pierwiastek) zawsze mogę dawać najmniejszą krotność a jak jest większa to i tak mi wyjdzie, tak?
Pawm32 pisze: ↑02 mar 2021, 12:28
a czy gdybym zapisał tak jak tu jako 1-krotny, ale okzałoby się, że jest 3 to z tego \(W(x)=(x-3)(ax^2+bx+c)\) \(ax^2+bx+c\) nie było by równe \((x-3)^2\)?
byłoby
(konkretnie byłyby równe \(a(x-3)^2\) )
czyli w takich zadaniach (1 pierwiastek) zawsze mogę dawać najmniejszą krotność a jak jest większa to i tak mi wyjdzie, tak?
tak (no chyba że masz w treści podaną krotność - to wtedy od razu z tego korzystasz)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę