funkcja wielomianowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

funkcja wielomianowa

Post autor: Pawm32 »

Na rysunku przedstawiony jest fragment wykresu funkcji wielomianowej y=W(x), do którego należa punkty (2,-4) i (0,0). Funkcja ta jest prarzysta, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba \(2\sqrt{2} \), wiedząc, że W(x)=4:
napisz wzór tej funkcji w postaci uporządowanej
\(x_1=2\sqrt{2}\) i \(x_2=-2\sqrt{2}\) i \(x_3=0\) \(x_3\) będzie dwukrony bo jego wykres nie przecina osi x, czyli będzie parzyście krotny a 4 być nie może czyli będzie 2-krotny
wtedy mam \(W(x)=a(x-2\sqrt{2})(x+2\sqrt{2})(x-0)^2\)
\(W(x)=ax^2(x-2\sqrt{2})(x+2\sqrt{2})\)
\(-4=a4(2-2\sqrt{2})(2+2\sqrt{2})\)
\(a= \frac{1}{4} \)
\(W(x)= \frac{1}{4} x^2(x-2\sqrt{2})(x+2\sqrt{2})\)
\(W(x)= \frac{1}{4} x^4-2x^2\)
w odpowiedziach \(W(x)=x^4-2x^2\)
gdzie błąd?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: Jerry »

W odpowiedzi do zadania 5.221 jest \(W(x)= \frac{1}{4} x^4-2x^2\)

Pozdrawiam
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: Pawm32 »

Jerry pisze: 02 mar 2021, 10:26 W odpowiedzi do zadania 5.221 jest \(W(x)= \frac{1}{4} x^4-2x^2\)

Pozdrawiam
no to chyba nie ta sama książka i numer zadania się nie zgadza i odpowiedz w książce. Czyli moje jest dobrze i policzone i dobra odpowiedz?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 02 mar 2021, 10:27 Czyli moje jest dobrze i policzone i dobra odpowiedz?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: Jerry »

Tak, Twoje jest dobrze!
Podałem numer zadania, treść identyczna, z "Matematyka 2 klasa, zbiór zadań do liceów i techników, zakres rozszerzony" OE Pazdro 2013
A Ty z czego korzystasz?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: eresh »

Jerry pisze: 02 mar 2021, 10:34 Tak, Twoje jest dobrze!
Podałem numer zadania, treść identyczna, z "Matematyka 2 klasa, zbiór zadań do liceów i techników, zakres rozszerzony" OE Pazdro 2013
A Ty z czego korzystasz?

Pozdrawiam
to jest nowe wydanie, po podstawówce
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: Jerry »

Rzeczywiście, w odpowiedzi do zadania 8.278 jest błąd :(
Nowe jest wrogiem dobrego... co oni [autocenzura]

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ