Witam,
potrzebuję, aby ktoś zweryfikował czy zadania zostały wykonane prawidłowo
3. Równanie drgań punktu materialnego o masie m=40g ma
postać:
x(t) = 0,02 sin 2t
Oblicz:
a) maksymalną energię potencjalną tego punktu,
b) okres drgań,
4. Ciało o masie m=5 g zawieszono na końcu sprężyny o
współczynniku sprężystości k=10 N/m. Oblicz wydłużenie
sprężyny i częstość kołową ω drgań wykonywanych przez
ciało po wprawieniu go w ruch drgający.
Mi wyszło w:
3. Ep = 0,000032J
T=3,14s
4. x=0,005m
omega=45rad/s
Z góry dziękuję
Weryfikacja wynikow
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1583
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 414 razy
Re: Weryfikacja wynikow
Pokaż swoje rozwiązania, to powiemy czy są poprawne.
Najpierw przepisz treść zadania w \( \LaTeX \).
Samouczek jest na forum. Zapewniam Cię, że jeżeli zajrzysz do niego to nie zajmie Ci dużo czasu.
Najpierw przepisz treść zadania w \( \LaTeX \).
Samouczek jest na forum. Zapewniam Cię, że jeżeli zajrzysz do niego to nie zajmie Ci dużo czasu.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Weryfikacja wynikow
3) Maksymalna Ep = energii całkowitej czyli \(\frac{kA^2}{2}= \frac{m (\omega A)^2}{2} = 128\ \mu J\)
\(T = \pi \approx 3,14 \ s\)
\(T = \pi \approx 3,14 \ s\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl