zad1
\(\frac{ x}{2}-x+1 \ge \frac{3x}{4}+\frac{5x}{6}\) rozwiąż nierównośc i podaj liczby naturalne spełniające tę nierównośc
zad2
podaj największą liczbę całkowitą spełniającąnierównośc
\(\frac{x+4}{3}-\frac{x-5}{2} \le -2 (x-3)-3,25\)
zad3
\(\frac{x-1}{5}-\frac{4-2x}{4} \ge \frac{3x+1}{2}+0,7\) podaj największą liczbę całkowitą spełniającą nierównośc
proszę o obliczenia żebym mogła wytłumaczyc córce
nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad 1.
\(\frac{x}{2}-x+1 \ge \frac{3x}{4} + \frac{5x}{6}\ \ \ | \cdot 12\)
\(6x-12x+12 \ge 9x+10x\)
\(-6x-19x \ge -12\)
\(-25x \ge -12\)
\(x \le \frac{12}{25}\ \ \ i\ \ \ x \in N\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x=0\)
zad 2.
\(\frac{x+4}{3}- \frac{x-5}{2} \le -2(x-3)-3,25\ \ \| \cdot 12\)
\(4x+16-6x+30 \le -24x+72-39\)
\(22x \le -13\)
\(x \le - \frac{13}{22}\)
największa liczba całkowita spełniająca tę nierówność to x=-1
zad 3.
\(\frac{x-1}{5}- \frac{4-2x }{4} \ge \frac{3x+1}{2}+0,7\ \ \ | \cdot 20\)
\(4x-4-20+10x \ge 30x+10+14\)
\(-16x \ge 48\)
\(x \le -3\)
największa liczba całkowita spełniająca nierówność to x=-3
\(\frac{x}{2}-x+1 \ge \frac{3x}{4} + \frac{5x}{6}\ \ \ | \cdot 12\)
\(6x-12x+12 \ge 9x+10x\)
\(-6x-19x \ge -12\)
\(-25x \ge -12\)
\(x \le \frac{12}{25}\ \ \ i\ \ \ x \in N\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x=0\)
zad 2.
\(\frac{x+4}{3}- \frac{x-5}{2} \le -2(x-3)-3,25\ \ \| \cdot 12\)
\(4x+16-6x+30 \le -24x+72-39\)
\(22x \le -13\)
\(x \le - \frac{13}{22}\)
największa liczba całkowita spełniająca tę nierówność to x=-1
zad 3.
\(\frac{x-1}{5}- \frac{4-2x }{4} \ge \frac{3x+1}{2}+0,7\ \ \ | \cdot 20\)
\(4x-4-20+10x \ge 30x+10+14\)
\(-16x \ge 48\)
\(x \le -3\)
największa liczba całkowita spełniająca nierówność to x=-3