Prawdopodobieńswo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prawdopodobieńswo
W zbiorze jest \(n\) kul, w tym \(k\) czarnych. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród losowo wybranych \(m\) kul, jest co najwyżej \(t\) czarnych.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2021, 00:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex].
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex].
-
- Fachowiec
- Posty: 1587
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 418 razy
Re: Prawdopodobieńswo
Rozkład hipergeometryczny
\( Pr(S \leq t) = \sum_{i=0}^{t} \frac{{k\choose i}\cdot {n-k \choose m-i}}{{n\choose m}}, \ \ n \geq m, \ \ n -k \geq m-i,\ \ i= 0,1,2,...,t. \)
\( Pr(S \leq t) = \sum_{i=0}^{t} \frac{{k\choose i}\cdot {n-k \choose m-i}}{{n\choose m}}, \ \ n \geq m, \ \ n -k \geq m-i,\ \ i= 0,1,2,...,t. \)