Ruch krzywoliniowy.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czaol
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2020, 12:31
Płeć:

Ruch krzywoliniowy.

Post autor: Czaol »

[Witam,
Mam pytanie, może dosyć banalne ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnego wyjaśnienia. Czy ruch krzywoliniowy to ruch obrotowy? Czy w takim przypadku (w ruchu krzywoliniowym) pracę, moc i energię będziemy liczyć jako:
L = \(M \cdot \alpha \)
N = \(M \cdot \Omega \)
Ek = \( \frac{I \cdot \Omega ^2}{2} \)
gdzie:
L - praca
N - Moc
Ek - energia kinetyczna
I - moment bezwładności
\( \Omega \) - prędkość kątowa
M - Moment obrotowy
\( \alpha \) - Kąt obrotu
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2021, 22:59 przez Czaol, łącznie zmieniany 1 raz.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1549
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 408 razy

Re: Ruch krzywoliniowy.

Post autor: janusz55 »

Przepisz zadanie w \( \LaTeX. \) Samouczek jest na forum.

Pojęcie ruchu krzywoliniowego jest znacznie szersze od pojęcia ruchu obrotowego. Ruch obrotowy zaliczamy do ruchów krzywoliniowych.
Czaol
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2020, 12:31
Płeć:

Re: Ruch krzywoliniowy.

Post autor: Czaol »

Czyli w inny sposób będzie liczona praca, moc i energia w ruchu krzywoliniowym ?
ODPOWIEDZ