Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
Cześć! Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora.
Wykaż, że dla każdego naturalnego n:
\(4^{n+2}+5^{2n+1}\) jest podzielne przez 21
dla n = 1 nie jest podzielne
dla n = 2 jest podzielne
Sprawdzam dla n +2 (uważam, że nie mogę + 1, ponieważ wtedy nie jest podzielne - nie wiem, czy dobrze myślę)
\(4^{n+4}+5^{2n+4+1}\)
\(4^n*4^4+5^{(2n+1)+4}\)
\(4^n*4^4+5^{2n+1}*5^4\)
i teraz nie wiem co mam zrobić, widziałem w internecie podobne przykłady, w nich ludzie próbowali wyciągnąć przed nawias aby otrzymać nawias z zawartością "?początkową?" - czyli (\(4^{n+2}+5^{2n+1}\))
Poza tym nie rozumiem następnego polecenia, które brzmiało coś w tym stylu "Zróbcie jeszcze 3c (czyli to zadanie) arytmetycznie", tutaj się już nie zacinam, a kompletnie nie wiem, od czego zacząć.
Wykaż, że dla każdego naturalnego n:
\(4^{n+2}+5^{2n+1}\) jest podzielne przez 21
dla n = 1 nie jest podzielne
dla n = 2 jest podzielne
Sprawdzam dla n +2 (uważam, że nie mogę + 1, ponieważ wtedy nie jest podzielne - nie wiem, czy dobrze myślę)
\(4^{n+4}+5^{2n+4+1}\)
\(4^n*4^4+5^{(2n+1)+4}\)
\(4^n*4^4+5^{2n+1}*5^4\)
i teraz nie wiem co mam zrobić, widziałem w internecie podobne przykłady, w nich ludzie próbowali wyciągnąć przed nawias aby otrzymać nawias z zawartością "?początkową?" - czyli (\(4^{n+2}+5^{2n+1}\))
Poza tym nie rozumiem następnego polecenia, które brzmiało coś w tym stylu "Zróbcie jeszcze 3c (czyli to zadanie) arytmetycznie", tutaj się już nie zacinam, a kompletnie nie wiem, od czego zacząć.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
Zakładamy, że jest prawdziwe do n, tzn: \(4^{n+2}+5^{2n+1}\) jest podzielne przez 21, czylidamian28102000 pisze: ↑01 mar 2021, 14:20 Cześć! Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora.
Wykaż, że dla każdego naturalnego n:
\(4^{n+2}+5^{2n+1}\) jest podzielne przez 21
dla n = 1 nie jest podzielne
dla n = 2 jest podzielne
Sprawdzam dla n +2 (uważam, że nie mogę + 1, ponieważ wtedy nie jest podzielne - nie wiem, czy dobrze myślę)
\(4^{n+4}+5^{2n+4+1}\)
\(4^n*4^4+5^{(2n+1)+4}\)
\(4^n*4^4+5^{2n+1}*5^4\)
i teraz nie wiem co mam zrobić, widziałem w internecie podobne przykłady, w nich ludzie próbowali wyciągnąć przed nawias aby otrzymać nawias z zawartością "?początkową?" - czyli (\(4^{n+2}+5^{2n+1}\))
Poza tym nie rozumiem następnego polecenia, które brzmiało coś w tym stylu "Zróbcie jeszcze 3c (czyli to zadanie) arytmetycznie", tutaj się już nie zacinam, a kompletnie nie wiem, od czego zacząć.
\[4^{n+2}+5^{2n+1}=21k,\,\, k\in \nn \]
Powinniśmy wykazać, że \(4^{(n+1)+2}+5^{2(n+1)+1}=21m,\,\, m\in \nn \)
Dowód:
\(4^{(n+1)+2}+5^{2(n+1)+1}=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot5^2=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot4+21\cdot5^{2n+1}=\\=
4(4^{n+2}+5^{2n+1})+21 \cdot 5^{2n+1}\stackrel{Zał.}{=}4\cdot21k+21 \cdot 5^{2n+1}=21 \left( 4k+5^{2n+1}\right)=21m,\,\,\text{ gdzie } m=4k+5^{2n+1}\in\nn \)
Udowodniliśmy, że z prawdziwości twierdzenia do n wynika prawdziwość dla (n+1), więc na mocy .....
- Jerry
- Expert
- Posty: 3565
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1961 razy
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
damian28102000 pisze: ↑01 mar 2021, 14:20 Wykaż, że dla każdego naturalnego n:
\(4^{n+2}+5^{2n+1}\) jest podzielne przez 21
dla n = 1 nie jest podzielne
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
\(4^{1+2}+5^{2\cdot1+1}=64+125=189=21\cdot9\)
Pozdrawiam
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
WoW, dobrze a teraz załóżmy, że miałem rację i miałbym przypadek kiedy to dla n = 1 nie było podzielne przez 21, to co napisałem poniżej, że wtedy trzeba sprawdzać dla n + 2 to prawda?Jerry pisze: ↑01 mar 2021, 15:49damian28102000 pisze: ↑01 mar 2021, 14:20 Wykaż, że dla każdego naturalnego n:
\(4^{n+2}+5^{2n+1}\) jest podzielne przez 21
dla n = 1 nie jest podzielne![]()
\(4^{1+2}+5^{2\cdot1+1}=64+125=189=21\cdot9\)
Pozdrawiam
Dziękuję!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3565
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1961 razy
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
Nie! Sprawdzamy z krokiem \(1\), czyli dla \(n+1\)damian28102000 pisze: ↑01 mar 2021, 15:59 ... teraz załóżmy, że miałem rację i miałbym przypadek kiedy to dla n = 1 nie było podzielne przez 21, to co napisałem poniżej, że wtedy trzeba sprawdzać dla n + 2 to prawda?
Pozdrawiam
PS. Gdybyś miał rację, to teza nie byłaby prawdziwa dla \(n\in\nn\)
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
DZIĘKUJĘ! Ale, możesz wyjaśnić, co tutaj zaszło?panb pisze: ↑01 mar 2021, 15:33Zakładamy, że jest prawdziwe do n, tzn: \(4^{n+2}+5^{2n+1}\) jest podzielne przez 21, czylidamian28102000 pisze: ↑01 mar 2021, 14:20 Cześć! Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora.
Wykaż, że dla każdego naturalnego n:
\(4^{n+2}+5^{2n+1}\) jest podzielne przez 21
dla n = 1 nie jest podzielne
dla n = 2 jest podzielne
Sprawdzam dla n +2 (uważam, że nie mogę + 1, ponieważ wtedy nie jest podzielne - nie wiem, czy dobrze myślę)
\(4^{n+4}+5^{2n+4+1}\)
\(4^n*4^4+5^{(2n+1)+4}\)
\(4^n*4^4+5^{2n+1}*5^4\)
i teraz nie wiem co mam zrobić, widziałem w internecie podobne przykłady, w nich ludzie próbowali wyciągnąć przed nawias aby otrzymać nawias z zawartością "?początkową?" - czyli (\(4^{n+2}+5^{2n+1}\))
Poza tym nie rozumiem następnego polecenia, które brzmiało coś w tym stylu "Zróbcie jeszcze 3c (czyli to zadanie) arytmetycznie", tutaj się już nie zacinam, a kompletnie nie wiem, od czego zacząć.
\[4^{n+2}+5^{2n+1}=21k,\,\, k\in \nn \]
Powinniśmy wykazać, że \(4^{(n+1)+2}+5^{2(n+1)+1}=21m,\,\, m\in \nn \)
Dowód:
\(4^{(n+1)+2}+5^{2(n+1)+1}=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot5^2=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot4+21\cdot5^{2n+1}=\\=
4(4^{n+2}+5^{2n+1})+21 \cdot 5^{2n+1}\stackrel{Zał.}{=}4\cdot21k+21 \cdot 5^{2n+1}=21 \left( 4k+5^{2n+1}\right)=21m,\,\,\text{ gdzie } m=4k+5^{2n+1}\in\nn \)
Udowodniliśmy, że z prawdziwości twierdzenia do n wynika prawdziwość dla (n+1), więc na mocy .....
\(=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot5^2=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot4+21\cdot5^{2n+1}=\)
Bo to wygląda jakby \(5^2\) zamieniło się w \(4+21\cdot5^{2n+1}=\)
Poza tym masz może pomysł, o co chodzi z drugim sposobem ciągiem arytmetycznym?
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
Ponownie dziękuję, a możesz mnie pokierować, o co mogło chodzić wykładowcy z tym "arytmetycznym ciągiem" do wykonania tego zadania. Bo dwie grupy "siedzą i patrzą się na siebie" (drugiej zadał geometrycznie)?Jerry pisze: ↑01 mar 2021, 16:04Nie! Sprawdzamy z krokiem \(1\), czyli dla \(n+1\)damian28102000 pisze: ↑01 mar 2021, 15:59 ... teraz załóżmy, że miałem rację i miałbym przypadek kiedy to dla n = 1 nie było podzielne przez 21, to co napisałem poniżej, że wtedy trzeba sprawdzać dla n + 2 to prawda?
Pozdrawiam
PS. Gdybyś miał rację, to teza nie byłaby prawdziwa dla \(n\in\nn\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1683
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 437 razy
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
Mamy udowodnić zdanie:
\( T(n): 21| 4^{n+2} + 5 ^{2n+1}, \ \ \forall n \in \nn \)
Sprawdzenie indukcyjne:
\( T(0): 21| 4^{0+2}+ 5^{2\cdot 0 +1} = 16 + 5 = 21 \)
\( 21|21 \) - prawda
Założenie indukcyjne:
\( T(k): 21| 4^{k+2} + 5^{2k+1} \)
Krok indukcyjny:
\( T(k) \rightarrow T(k+1) \)
\( 21|4^{k+2} +5^{2k+1} \rightarrow 21 |4^{k+3} + 5^{2k +3} \)
\(4^{k+3} + 5^{2k +3} = 4\cdot 4^{k+2} + 5^2\cdot 5^{2k+1} = 4\cdot 4^{k+2} + 25\cdot 5^{2k+1} = 4\cdot 4^{k+2}+ (4 +21)\cdot 5^{2k+1}= \)
\(= 4\cdot (4^{k+2} + 5^{2k+1}) + 21\cdot 5^{2k+1} = 4\cdot 21\cdot k + 21\cdot l = 21\cdot (4 k + l), \ \ k,\ \ l \in \nn. \)
Wykazaliśmy, że
\( 1) \) zdanie \( T(0) \) jest prawdziwe,
\( 2) \) dla każdej liczby naturalnej \( k \) z prawdziwości zdania \( T(k) \) wynika prawdziwość zdania \( T(k+1) \)
Wobec tego na podstawie zasady indukcji zupełnej, dla każdej liczby naturalnej \( n \) zdanie \( T(n) \) jest prawdziwe,
czyli dla każdej liczby naturalnej \( n \) suma potęg \( 4^{n+2} + 5^{2n +1} \) jest podzielna przez \( 21.\)
\( T(n): 21| 4^{n+2} + 5 ^{2n+1}, \ \ \forall n \in \nn \)
Sprawdzenie indukcyjne:
\( T(0): 21| 4^{0+2}+ 5^{2\cdot 0 +1} = 16 + 5 = 21 \)
\( 21|21 \) - prawda
Założenie indukcyjne:
\( T(k): 21| 4^{k+2} + 5^{2k+1} \)
Krok indukcyjny:
\( T(k) \rightarrow T(k+1) \)
\( 21|4^{k+2} +5^{2k+1} \rightarrow 21 |4^{k+3} + 5^{2k +3} \)
\(4^{k+3} + 5^{2k +3} = 4\cdot 4^{k+2} + 5^2\cdot 5^{2k+1} = 4\cdot 4^{k+2} + 25\cdot 5^{2k+1} = 4\cdot 4^{k+2}+ (4 +21)\cdot 5^{2k+1}= \)
\(= 4\cdot (4^{k+2} + 5^{2k+1}) + 21\cdot 5^{2k+1} = 4\cdot 21\cdot k + 21\cdot l = 21\cdot (4 k + l), \ \ k,\ \ l \in \nn. \)
Wykazaliśmy, że
\( 1) \) zdanie \( T(0) \) jest prawdziwe,
\( 2) \) dla każdej liczby naturalnej \( k \) z prawdziwości zdania \( T(k) \) wynika prawdziwość zdania \( T(k+1) \)
Wobec tego na podstawie zasady indukcji zupełnej, dla każdej liczby naturalnej \( n \) zdanie \( T(n) \) jest prawdziwe,
czyli dla każdej liczby naturalnej \( n \) suma potęg \( 4^{n+2} + 5^{2n +1} \) jest podzielna przez \( 21.\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
Mogę wyjaśnić.damian28102000 pisze: ↑01 mar 2021, 16:05
DZIĘKUJĘ! Ale, możesz wyjaśnić, co tutaj zaszło?
\(=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot5^2=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot4+21\cdot5^{2n+1}=\)
Bo to wygląda jakby \(5^2\) zamieniło się w \(4+21\cdot5^{2n+1}=\)
\(5^{2n+1}\cdot5^2=5^{2n+1}\cdot 25=5^{2n+1}\cdot(21+4)= ...\)
Już rozumiesz?
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Nie potrafię dokończyć indukcji + nie rozumiem następnego polecenia Doktora
Tak, Dziękuję <3panb pisze: ↑01 mar 2021, 18:08Mogę wyjaśnić.damian28102000 pisze: ↑01 mar 2021, 16:05
DZIĘKUJĘ! Ale, możesz wyjaśnić, co tutaj zaszło?
\(=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot5^2=4^{n+2}\cdot4+5^{2n+1}\cdot4+21\cdot5^{2n+1}=\)
Bo to wygląda jakby \(5^2\) zamieniło się w \(4+21\cdot5^{2n+1}=\)
\(5^{2n+1}\cdot5^2=5^{2n+1}\cdot 25=5^{2n+1}\cdot(21+4)= ...\)
Już rozumiesz?