termometr rtęciowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 07 wrz 2014, 10:31
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
termometr rtęciowy
Załóżmy, że stałe pole przekroju poprzecznego wynosi \(A_o\) (nie zmienia się z temperaturą), oraz że Vo jest objętością zbiorniczka rtęci w temperaturze \(t_o= 0^o\)C. Wykazać, że jeżeli rtęć całkowicie wypełnia zbiorniczek w temperaturze \(t_o\), to długość słupa rtęci w kapilarze w temperaturze t wynosi:\(\frac{V_o}{A_o}(\beta -3 \alpha)\Delta t\), przy czym \(\beta\) jest współczynnikiem rozszerzalności objętościowej rtęci, a \(\alpha\) współczynnikiem rozszerzalności liniowej szkła.
-
- Fachowiec
- Posty: 1549
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: termometr rtęciowy
Przy rozszerzalności cieczy należy brać pod uwagę, że rozszerza się nie tylko ciecz ale i naczynie zawierające ciecz.
\( V_{0}\cdot (1 + \beta\cdot \Delta t) = V_{0}\cdot (1 + \beta_{s} \cdot \Delta t) \ \ (1) \)
\( V_{0}\cdot (1 + \beta\cdot \Delta t) = V_{0}\cdot (1 + 3\alpha\cdot \Delta t) \ \ (1) \)
Z założenia wynika, że pole przekroju poprzecznego kapilary \( A_{0} \) jest stałe (nie zmienia się wraz ze wzrostem temperatury).
Dzielimy obustronnie równanie \( (1) \) przez \( A_{0}. \)
\( h = \frac{V_{0}}{A_{0}} \cdot (1 +\beta\cdot \Delta t) = \frac{V_{0}}{A_{0}} \cdot(1+3\alpha \cdot \Delta t) \)
\( h \) - wysokość słupa rtęci w kapilarze w temperaturze \( t. \)
Stąd
\( h = \frac{V_{0}}{A_{0}} ( 1 + \beta\cdot \Delta t) - \frac{V_{0}}{A_{0}}( 1 + 3\alpha \cdot \Delta t),\)
\( h = \frac{V_{0}}{A_{0}} \left( 1 + \beta\cdot \Delta t -1 - 3\alpha\cdot \Delta t \right),\)
\( h = \frac{V_{0}}{A_{0}} \left( \beta\cdot \Delta t - 3\alpha\cdot \Delta t \right ).\)
Uzasadnienie równości \( \beta_{s} = 3\alpha \) występującej w \( (1) \)
Z definicji współczynnika rozszerzalności objętościowej
\(\beta_{s} = \frac{V_{1} - V_{0}}{V_{0}\cdot \Delta t} = \frac{3A_{0}\cdot h - A_{0}\cdot h_{0} }{A_{0}\cdot h_{0} \cdot \Delta t} \)
\( \beta_{s} = \frac{3A_{0}(h - h_{0})}{A_{0}\cdot h_{0}\cdot \Delta t} \)
\( \alpha = \frac{h - h_{0}}{h_{0}\cdot \Delta t} \)
\( \frac{h -h_{0}}{h_{0}} = \alpha\cdot \Delta t\)
\( \beta_{s} = \frac{ 3\alpha\cdot \Delta t}{\Delta t} = 3\alpha.\)
\( V_{0}\cdot (1 + \beta\cdot \Delta t) = V_{0}\cdot (1 + \beta_{s} \cdot \Delta t) \ \ (1) \)
\( V_{0}\cdot (1 + \beta\cdot \Delta t) = V_{0}\cdot (1 + 3\alpha\cdot \Delta t) \ \ (1) \)
Z założenia wynika, że pole przekroju poprzecznego kapilary \( A_{0} \) jest stałe (nie zmienia się wraz ze wzrostem temperatury).
Dzielimy obustronnie równanie \( (1) \) przez \( A_{0}. \)
\( h = \frac{V_{0}}{A_{0}} \cdot (1 +\beta\cdot \Delta t) = \frac{V_{0}}{A_{0}} \cdot(1+3\alpha \cdot \Delta t) \)
\( h \) - wysokość słupa rtęci w kapilarze w temperaturze \( t. \)
Stąd
\( h = \frac{V_{0}}{A_{0}} ( 1 + \beta\cdot \Delta t) - \frac{V_{0}}{A_{0}}( 1 + 3\alpha \cdot \Delta t),\)
\( h = \frac{V_{0}}{A_{0}} \left( 1 + \beta\cdot \Delta t -1 - 3\alpha\cdot \Delta t \right),\)
\( h = \frac{V_{0}}{A_{0}} \left( \beta\cdot \Delta t - 3\alpha\cdot \Delta t \right ).\)
Uzasadnienie równości \( \beta_{s} = 3\alpha \) występującej w \( (1) \)
Z definicji współczynnika rozszerzalności objętościowej
\(\beta_{s} = \frac{V_{1} - V_{0}}{V_{0}\cdot \Delta t} = \frac{3A_{0}\cdot h - A_{0}\cdot h_{0} }{A_{0}\cdot h_{0} \cdot \Delta t} \)
\( \beta_{s} = \frac{3A_{0}(h - h_{0})}{A_{0}\cdot h_{0}\cdot \Delta t} \)
\( \alpha = \frac{h - h_{0}}{h_{0}\cdot \Delta t} \)
\( \frac{h -h_{0}}{h_{0}} = \alpha\cdot \Delta t\)
\( \beta_{s} = \frac{ 3\alpha\cdot \Delta t}{\Delta t} = 3\alpha.\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 07 wrz 2014, 10:31
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: termometr rtęciowy
a skąd ta "3" się tam wzięła ?
tu też jakies "czary" była równość a nagle jest odejmowanie
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: termometr rtęciowy
\(l = l_o(1+ \alpha \Delta t), \ \ \ \Delta t = t - t_o \rightarrow t\)
\(A_o(1+ \alpha' \Delta t) = A_o (1+2\alpha t)\), bo \(\alpha' = 2\alpha \)
rozszerzalność w 2 wymiarach, co trzeba by również udowodnić podobnie jak
\(\beta \approx 3\alpha\)
patrz poniżej:
\(\Delta V = V_o\beta t = A_o (1+2\alpha t)\cdot l_o(1+\alpha t) = A_o l_o(1+\alpha t +2\alpha t +2(\alpha t)^2) =A_o l_o(1+3\alpha t +2(\alpha t)^2)\)
ostatni składnik w nawiasie możemy pominąć, bo jest bardzo mały \(\alpha \sim 10^{-6} \rightarrow \alpha^2 \sim 10^{-12}\)
zatem \(\Delta V \approx A_o l_o (1+3\alpha t)\) i \(\beta \approx 3\alpha\).
\(A_o(1+ \alpha' \Delta t) = A_o (1+2\alpha t)\), bo \(\alpha' = 2\alpha \)
rozszerzalność w 2 wymiarach, co trzeba by również udowodnić podobnie jak
\(\beta \approx 3\alpha\)
patrz poniżej:
\(\Delta V = V_o\beta t = A_o (1+2\alpha t)\cdot l_o(1+\alpha t) = A_o l_o(1+\alpha t +2\alpha t +2(\alpha t)^2) =A_o l_o(1+3\alpha t +2(\alpha t)^2)\)
ostatni składnik w nawiasie możemy pominąć, bo jest bardzo mały \(\alpha \sim 10^{-6} \rightarrow \alpha^2 \sim 10^{-12}\)
zatem \(\Delta V \approx A_o l_o (1+3\alpha t)\) i \(\beta \approx 3\alpha\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 07 wrz 2014, 10:31
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: