Równanie wymierne z wartością bezwzględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równanie wymierne z wartością bezwzględną
\(|{-x\over x+1}| = - |x| \) należy rozwiązać równanie. Poprawna odpowiedź \(x = 0\). Nie wiem z czego wynika mój błąd. Rozwiązując przypadek \(a=-b\) otrzymuje dwa rozwiązania \(0, - 2\) co jest błędem. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 21:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Równanie wymierne z wartością bezwzględną
Czy chodzi o równanie \(\left| \frac{-x}{x+1} \right|=-|x|\)?
Jeśli chcesz tutaj pomocy, to trzeba zadanie zapisywać używając LaTeX'a. W tym zadaniu raczej nie ma nieporozumienia, ale ...
w przypadku tego drugiego wyrażenia 1/x^2+|x-5| to już inna sprawa. Czy to jest
\( \frac{1}{x^2}+|x-5| \), czy może \( \frac{1}{x^2+|x-5|}\) , czy jeszcze coś innego. Nie warto się zabierać za rozwiązanie zadania, którego autor nie zadał sobie trudu i nie zapisał go porządnie. Rozumiesz to chyba.
To tak na przyszłość, jeśli taka będzie.
Teraz zadanie.
Po lewej stronie jest liczba nieujemna (bo wartość bezwzględna nie może być ujemna), a po prawej niedodatnia (przez tego minusa).
jedyna szansa na równość to zero po obu stronach. Stąd takie, a nie inne rozwiązanie.
Re: Równanie wymierne z wartością bezwzględną
Rozumiem. To jedno z moim pierwszych postów na tym forum więc proszę nie gniewaj się na mnie. Będę pamiętał.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Równanie wymierne z wartością bezwzględną
No, co ty! Ja się nie gniewam tylko doradzam. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jeszcze, jako początkującemu, zwrócę uwagę na kciuka w górę, który wyraża podziękowanie za pomoc.
Trzymaj się.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jeszcze, jako początkującemu, zwrócę uwagę na kciuka w górę, który wyraża podziękowanie za pomoc.
Trzymaj się.