równanie z parametrem 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, \(m∈R\), dla których równanie \( x^4+(m+2)x^2+m^2-4=0\) ma jedno rozwiązanie

Wogole nie wiem co z tym zrobić, nie widzę jak zrobić z tego iloczyn czynników, a inaczej nie zrobię.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 14:39 przez Pawm32, łącznie zmieniany 1 raz.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1561
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 412 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: janusz55 »

...dla których równanie \( x^4 + (m+2)x^2+ m^2-4= 0 \ \ (*) \) ma się równać zeru?

Rozwiąż to równanie dwukwadratowe, sprowadzając do równania kwadratowego przez podstawienie:

\( x^2 = y >0 \ \ (**) \)


Znajdź wartości jego pierwiastków spełniających warunek \( (**) \) w zależności od parametru \(m. \)

Podstaw te wartości do równania \( (*).\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:18 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, \(m∈R\), dla których równanie \( x^4+(m+2)x^2+m^2-4=0\) ma jedno rozwiązanie

Wogole nie wiem co z tym zrobić, nie widzę jak zrobić z tego iloczyn czynników, a inaczej nie zrobię.
\(x^2=t\\
t^2+(m+2)t+m^2-4=0\)

Aby wyjściowe równanie miało jedno rozwiązanie, równanie kwadratowe z niewiadomą t musi mieć
a) jedno rozwiązanie \(t=0\)
lub
b) dwa rozwiązania - jedno ujemne i drugie zerowe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 24 lut 2021, 14:55
Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:18 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, \(m∈R\), dla których równanie \( x^4+(m+2)x^2+m^2-4=0\) ma jedno rozwiązanie

Wogole nie wiem co z tym zrobić, nie widzę jak zrobić z tego iloczyn czynników, a inaczej nie zrobię.
\(x^2=t\\
t^2+(m+2)t+m^2-4=0\)

Aby wyjściowe równanie miało jedno rozwiązanie, równanie kwadratowe z niewiadomą t musi mieć
a) jedno rozwiązanie \(t=0\)
lub
b) dwa rozwiązania - jedno ujemne i drugie zerowe
no to w pierwszym chyba łatwo \(2\) i \(-2
\)

ale jak rozwiązać b) to chyba dalej nie zbyt wiem
na pewno \(\Delta >0 \) taka będzie dla \(m \in <-2, \frac{10}{3} > \)ale dalej nic.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:59
eresh pisze: 24 lut 2021, 14:55
Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:18 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, \(m∈R\), dla których równanie \( x^4+(m+2)x^2+m^2-4=0\) ma jedno rozwiązanie

Wogole nie wiem co z tym zrobić, nie widzę jak zrobić z tego iloczyn czynników, a inaczej nie zrobię.
\(x^2=t\\
t^2+(m+2)t+m^2-4=0\)

Aby wyjściowe równanie miało jedno rozwiązanie, równanie kwadratowe z niewiadomą t musi mieć
a) jedno rozwiązanie \(t=0\)
lub
b) dwa rozwiązania - jedno ujemne i drugie zerowe
no to w pierwszym chyba łatwo \(2\) i \(-2
\)

ale jak rozwiązać b) to chyba dalej nie zbyt wiem
na pewno \(\Delta >0 \) taka będzie dla \(m \in <-2, \frac{10}{3} > \)ale dalej nic.
z pierwszego wychodzi
\(\Delta=0\;\;\wedge\;\;t_0=0\\
m=-2\)


z drugiego:
\(\Delta>0\;\;\wedge\;\;t_1+t_2<0\So \frac{-b}{a}<0\\
m=2
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 24 lut 2021, 15:06
Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:59
eresh pisze: 24 lut 2021, 14:55

\(x^2=t\\
t^2+(m+2)t+m^2-4=0\)

Aby wyjściowe równanie miało jedno rozwiązanie, równanie kwadratowe z niewiadomą t musi mieć
a) jedno rozwiązanie \(t=0\)
lub
b) dwa rozwiązania - jedno ujemne i drugie zerowe
no to w pierwszym chyba łatwo \(2\) i \(-2
\)

ale jak rozwiązać b) to chyba dalej nie zbyt wiem
na pewno \(\Delta >0 \) taka będzie dla \(m \in <-2, \frac{10}{3} > \)ale dalej nic.
z pierwszego wychodzi
\(\Delta=0\;\;\wedge\;\;t_0=0\\
m=-2\)


z drugiego:
\(\Delta>0\;\;\wedge\;\;t_1+t_2<0\So \frac{-b}{a}<0\\
m=2
\)
dalczego \(t_1+t_2<0\)?? miało być, że jedno zerowe i jedno ujemne??
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

JUZ wiem czemu tak
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 24 lut 2021, 15:06
Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:59
eresh pisze: 24 lut 2021, 14:55

\(x^2=t\\
t^2+(m+2)t+m^2-4=0\)

Aby wyjściowe równanie miało jedno rozwiązanie, równanie kwadratowe z niewiadomą t musi mieć
a) jedno rozwiązanie \(t=0\)
lub
b) dwa rozwiązania - jedno ujemne i drugie zerowe
no to w pierwszym chyba łatwo \(2\) i \(-2
\)

ale jak rozwiązać b) to chyba dalej nie zbyt wiem
na pewno \(\Delta >0 \) taka będzie dla \(m \in <-2, \frac{10}{3} > \)ale dalej nic.
z pierwszego wychodzi
\(\Delta=0\;\;\wedge\;\;t_0=0\\
m=-2\)


z drugiego:
\(\Delta>0\;\;\wedge\;\;t_1+t_2<0\So \frac{-b}{a}<0\\
m=2
\)
i jescze jedno dlaczego takie warunki (0 i 0 z ujemną)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Jerry »

Proponuję:
Wielomian, dla \(x\in\rr\),
\( w(x)=x^4+(m+2)x^2+m^2-4=0\)
jest funkcją parzystą, zatem warunkiem koniecznym posiadania nieparzystej liczby pierwiastków jest
\(w(0)=0\)
Warunek ten spełniają \(m\in\{-2,2\}\)
Pozostaje sprawdzić, czy mamy jeden, czy trzy pierwiastki dla tych konkretnych wartości...

Pozdrawiam
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 24 lut 2021, 14:55
Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:18 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, \(m∈R\), dla których równanie \( x^4+(m+2)x^2+m^2-4=0\) ma jedno rozwiązanie

Wogole nie wiem co z tym zrobić, nie widzę jak zrobić z tego iloczyn czynników, a inaczej nie zrobię.
\(x^2=t\\
t^2+(m+2)t+m^2-4=0\)

Aby wyjściowe równanie miało jedno rozwiązanie, równanie kwadratowe z niewiadomą t musi mieć
a) jedno rozwiązanie \(t=0\)
lub
b) dwa rozwiązania - jedno ujemne i drugie zerowe
A dlaczego akurat dla takich warunków będzie miało jedno rozwiązanie, jak mam znaleźć te warunki bo dalej nie widzę zależności
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 24 lut 2021, 15:06
Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:59
eresh pisze: 24 lut 2021, 14:55

\(x^2=t\\
t^2+(m+2)t+m^2-4=0\)

Aby wyjściowe równanie miało jedno rozwiązanie, równanie kwadratowe z niewiadomą t musi mieć
a) jedno rozwiązanie \(t=0\)
lub
b) dwa rozwiązania - jedno ujemne i drugie zerowe
no to w pierwszym chyba łatwo \(2\) i \(-2
\)

ale jak rozwiązać b) to chyba dalej nie zbyt wiem
na pewno \(\Delta >0 \) taka będzie dla \(m \in <-2, \frac{10}{3} > \)ale dalej nic.
z pierwszego wychodzi
\(\Delta=0\;\;\wedge\;\;t_0=0\\
m=-2\)


z drugiego:
\(\Delta>0\;\;\wedge\;\;t_1+t_2<0\So \frac{-b}{a}<0\\
m=2
\)
I jeszcze chyba barkuje jednego warunku dla punktu b bo z tego wyjdzie przedział, dla mnie powinien być jeszcze że iloczyn równy 0
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 25 lut 2021, 18:03
eresh pisze: 24 lut 2021, 15:06
Pawm32 pisze: 24 lut 2021, 14:59
no to w pierwszym chyba łatwo \(2\) i \(-2
\)

ale jak rozwiązać b) to chyba dalej nie zbyt wiem
na pewno \(\Delta >0 \) taka będzie dla \(m \in <-2, \frac{10}{3} > \)ale dalej nic.
z pierwszego wychodzi
\(\Delta=0\;\;\wedge\;\;t_0=0\\
m=-2\)


z drugiego:
\(\Delta>0\;\;\wedge\;\;t_1+t_2<0\So \frac{-b}{a}<0\\
m=2
\)
I jeszcze chyba barkuje jednego warunku dla punktu b bo z tego wyjdzie przedział, dla mnie powinien być jeszcze że iloczyn równy 0
iloczyn równy zero oznacza jedynie to, że jednym z pierwiastków jest zero
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 25 lut 2021, 20:59
Pawm32 pisze: 25 lut 2021, 18:03
eresh pisze: 24 lut 2021, 15:06

z pierwszego wychodzi
\(\Delta=0\;\;\wedge\;\;t_0=0\\
m=-2\)


z drugiego:
\(\Delta>0\;\;\wedge\;\;t_1+t_2<0\So \frac{-b}{a}<0\\
m=2
\)
I jeszcze chyba barkuje jednego warunku dla punktu b bo z tego wyjdzie przedział, dla mnie powinien być jeszcze że iloczyn równy 0
iloczyn równy zero oznacza jedynie to, że jednym z pierwiastków jest zero
no ale z tych warunków wyjdzie przedział, 2 nie wyjdzie z nich nigdy.
I dlaczego te warunki>???
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Jerry »

Przeczytaj, proszę, jeszcze raz mój post w tym wątku, ze zrozumieniem:
Jerry pisze: 24 lut 2021, 15:49 Proponuję:
Wielomian, dla \(x\in\rr\),
\( w(x)=x^4+(m+2)x^2+m^2-4=0\)
jest funkcją parzystą, zatem warunkiem koniecznym posiadania nieparzystej liczby pierwiastków jest
\(w(0)=0\)
Warunek ten spełniają \(m\in\{-2,2\}\)
Pozostaje sprawdzić, czy mamy jeden, czy trzy pierwiastki dla tych konkretnych wartości...
Pozdrawiam
PS. Filtrujcie, proszę, te cytaty... wątek przestaje być czytelny!
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

No tylko tak nie chcę, bo po pierwsze nie pamiętam tego (parzystość) a po drugie i ważniejsze w książce podobny przykład jest robiony przez zmienną i tak też chcę zrobić.
Tylko wogole nie widzę jak liczba rozwiązań pierwszego \(x^4+(m+2)x^2+m^2−4=0\) zależy od \(x^2=t\\
t^2+(m+2)t+m^2-4=0\)

widzę tyle że jak t będzie ujemne to będzie równanie sprzeczne i 0 rozwiązań, a kiedy będzie jedno, dwa, czy trzy, cztery, więcej chyba już nie będzie, nie mam pojęcia
ODPOWIEDZ