planimetria

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sylwia1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 mar 2010, 19:06

planimetria

Post autor: sylwia1234 »

promien okregu wpisanego w trojkat równoboczny jest rowny r=6.Bok tego trojkata jest rowny?
A.24
b.12 pierwiastek z 3
c.12
D./24 pierwiastek z 3
PROSZE O POMOC
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

r- promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a
\(r=\frac{1}{3}\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{6}\\\frac{a\sqrt{3}}{6}=6\\a=\frac{36}{\sqrt{3}}={12\sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ