Zadanie 1
Pulsar PSR B0531+21, znajdujący się w centrum mgławicy Kraba, jest pozostałością po wybuchu supernowej, który obserwowano na niebie w 1054 r. Obecnie ta gwiazda w kształcie kuli ma średnicę \(d=\)10 km i obraca się 30 razy na sekundę. Oblicz jej okres obrotów wtedy, gdy jej promień był 10 000 razy dłuższy niż jest obecnie.
Odpowiedź: \(T_1= \frac{ \left( 10^4\right)^2 }{f}=\) 39 dni, gdzie \(f=\) 30 Hz
Zadanie 2
Pulsar Vela, odległy od Ziemi o około 800 lat świetlnych, jest gwiazdą neutronową o masie przekraczającej masę Słońca i średnicy \(d=\) około 2 km. Po wybuchu supernowej zewnętrzna otoczka tej gwiazdy została odrzucona w przestrzeń, a powstające jądro skurczyło się i zaczęło szybko wirować. Obecnie pulsar Vela wiruje z częstotliwością \(f_1=\) 10 Hz. Oblicz okres obrotów gwiazdy wtedy, gdy jej promień był \(n=\) 1000 razy dłuższy niż obecnie. Załóż, że gwiazda neutronowa jest kulą.
Wskazówka. W czasie kurczenia się gwiazda neutronowa jest układem izolowanym, więc jej moment pędu jest stały.
Odpowiedź: \(T_1= \frac{1000^2}{f}=\) 1,2 dnia
Potrafiłby to ktoś rozwiązać?
Zadania z momentem pędu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z momentem pędu
\(\vec{L} = I\vec{\omega} = \vec{constans}\)
z tego wynika, ze okres obrotu jest proporcjonalny do \(r^2\)
z tego wynika, ze okres obrotu jest proporcjonalny do \(r^2\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z momentem pędu
Tak tu trzeba założyć i dlatego to zadanie nijak się ma do rzeczywistości.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl