zadanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z parametrem

Post autor: mefikx »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(p\), gdzie \(p\in R\), dla których każde z dwóch miejsc zerowych funkcji kwadratowej \(f(x)=x^2+x+p\) należy do przedziału \((p,+\infty)\)

czy tutaj takie warunki będą poprawne?
\(\Delta>0\)
\(f(p)>0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zadanie z parametrem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 20 lut 2021, 19:45 Wyznacz wszystkie wartości parametru \(p\), gdzie \(p\in R\), dla których każde z dwóch miejsc zerowych funkcji kwadratowej \(f(x)=x^2+x+p\) należy do przedziału \((p,+\infty)\)

czy tutaj takie warunki będą poprawne?
\(\Delta>0\)
\(f(p)>0\)
to że \(f(p)>0\) nie oznacza, że \(x_1,x_2\in (p,\infty)\) (może też oznaczać, że oba rozwiązania są mniejsze niż p
brakuje jeszcze warunku na pierwszą współrzędną wierzchołka
\(\frac{-b}{2a}>p\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zadanie z parametrem

Post autor: panb »

eresh pisze: 20 lut 2021, 19:50
mefikx pisze: 20 lut 2021, 19:45 Wyznacz wszystkie wartości parametru \(p\), gdzie \(p\in R\), dla których każde z dwóch miejsc zerowych funkcji kwadratowej \(f(x)=x^2+x+p\) należy do przedziału \((p,+\infty)\)

czy tutaj takie warunki będą poprawne?
\(\Delta>0\)
\(f(p)>0\)
to że \(f(p)>0\) nie oznacza, że \(x_1,x_2\in (p,\infty)\) (może też oznaczać, że oba rozwiązania są mniejsze niż p
brakuje jeszcze warunku na pierwszą współrzędną wierzchołka
\(\frac{-b}{2a}>p\)
Chyba nie. Z tego, że \( \frac{x_1+x_2}{2}>p \) nie wynika, że \(x_1>p \wedge x_2>p\).
Weźmy \(p=-1< -\frac{b}{2a}=- \frac{1}{2} \).
Wtedy \(f(x)=x^2+x-1\) i \(x_1= \frac{-1-\sqrt5}{2} , x_2= \frac{-1+\sqrt5}{2} \) i \(x_1<-1=p\)

Lepiej (bezpieczniej) po prostu policzyć \(x_1\) i \(x_2\) i rozwiązać układ nierówności
ODPOWIEDZ