Rozkład normalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
superkumpel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2021, 21:25
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Rozkład normalny

Post autor: superkumpel »

Wiedząc, że rozkład wagi zawartości paczki kawy jest zgodny z rozkładem normalnym z wartością oczekiwaną równą 250g i odchyleniem standardowym równym 4g.
Oblicz prawdopodobieństwo, że zakupione opakowanie kawy będzie ważyło:
a)powyżej 257g
b)od 246 do 254g
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozkład normalny

Post autor: eresh »

superkumpel pisze: 18 lut 2021, 19:43 Wiedząc, że rozkład wagi zawartości paczki kawy jest zgodny z rozkładem normalnym z wartością oczekiwaną równą 250g i odchyleniem standardowym równym 4g.
Oblicz prawdopodobieństwo, że zakupione opakowanie kawy będzie ważyło:
a)powyżej 257g
b)od 246 do 254g
\(P(X>257)=1-P(X\leq 257)=1-P(\frac{X-250}{4}<\frac{257-250}{4})=1-\Phi(\frac{7}{4})\\
P(246<X<254)=P(\frac{246-250}{4}<\frac{X-250}{4}<\frac{254-250}{4})=\Phi(1)-\Phi(-1)=\Phi(1)-(1-\Phi(1))=2\Phi(1)-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
superkumpel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2021, 21:25
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Rozkład normalny

Post autor: superkumpel »

eresh pisze: 18 lut 2021, 20:48
superkumpel pisze: 18 lut 2021, 19:43 Wiedząc, że rozkład wagi zawartości paczki kawy jest zgodny z rozkładem normalnym z wartością oczekiwaną równą 250g i odchyleniem standardowym równym 4g.
Oblicz prawdopodobieństwo, że zakupione opakowanie kawy będzie ważyło:
a)powyżej 257g
b)od 246 do 254g
\(P(X>257)=1-P(X\leq 257)=1-P(\frac{X-250}{4}<\frac{257-250}{4})=1-\Phi(\frac{7}{4})\\
P(246<X<254)=P(\frac{246-250}{4}<\frac{X-250}{4}<\frac{254-250}{4})=\Phi(1)-\Phi(-1)=\Phi(1)-(1-\Phi(1))=2\Phi(1)-1\)
podpowiesz mi może jak zrobić dokładniejszy wynik? tj co z tym (7/4) jak to odczytać z tablic? Bo mam wrażenie, że źle odczytuje
superkumpel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2021, 21:25
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Rozkład normalny

Post autor: superkumpel »

dobra ogarnąłem :D
ODPOWIEDZ