Uprościć wyrażenie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
HuGol
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 lut 2021, 21:22
Podziękowania: 2 razy

Uprościć wyrażenie

Post autor: HuGol »

Jak będzie wyglądało podane wyrażenie po uproszczeniu?

\[ \frac{ \frac{-1^{n}(x+n)}{n^{2}} }{ \frac{-1^{n-1}(x+n-1)}{(n-1)^{2}} } \]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Uprościć wyrażenie

Post autor: eresh »

HuGol pisze: 17 lut 2021, 13:00 Jak będzie wyglądało podane wyrażenie po uproszczeniu?

\[ \frac{ \frac{-1^{n}(x+n)}{n^{2}} }{ \frac{-1^{n-1}(x+n-1)}{(n-1)^{2}} } \]
\(\frac{ \frac{-1^{n}(x+n)}{n^{2}} }{ \frac{-1^{n-1}(x+n-1)}{(n-1)^{2}} } =
\frac{-1^{n}(x+n)}{n^{2}} \cdot\frac{(n-1)^2}{-1^{n-1}(x+n-1)}=\frac{x+n}{n^2}\cdot\frac{(n-1)^2}{x+n-1}=\frac{x+n}{x+n-1}\cdot(\frac{n-1}{n})^2=(1+\frac{1}{x+n-1})\cdot (1-\frac{1}{n})^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ