Dwa stykające się ze sobą klocki leżą na stole po którym mogą poruszać się bez tarcia do większego ciała przyłożono sile poziomą
A. Wyznacz wartość siły jaką działają na siebie klocki jeśli m1=2,3 kg a m2= 1,2 kg a F=3,2N
B. Wykaz ze jeśli sile F przylożymy do mniejszego klocka to siła jaka będą na siebie działać klocki będzie miała wartość 2,1 N różną od otrzymanej w punkcie a . Wyjaśnij dlaczego te wyniki są rozne .
Proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1544
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Proszę o pomoc
\( m_{1} = 2,3\ \ kg, \ \ m_{2} = 1,2\ \ kg, \ \ F = 3,2\ \ N. \)
A.
\( F - N_{A} = m_{1}\cdot a \)
\( N_{A} = m_{2}\cdot a \)
\( a = \frac{F}{m_{1}+m_{2}} \)
\( N_{A} = m_{2}\cdot \frac{F}{m_{1} + m_{2}} =... = 1,1N\)
B.
\( F - N_{B} = m_{2}\cdot a \)
\( N_{B} = m_{1}\cdot a \)
\( a = \frac{F}{m_{1}+ m_{2}} \)
\( N_{B} = m_{1}\cdot \frac{F}{m_{1} + m_{2}} = ... = 2,1 N. \)
A.
\( F - N_{A} = m_{1}\cdot a \)
\( N_{A} = m_{2}\cdot a \)
\( a = \frac{F}{m_{1}+m_{2}} \)
\( N_{A} = m_{2}\cdot \frac{F}{m_{1} + m_{2}} =... = 1,1N\)
B.
\( F - N_{B} = m_{2}\cdot a \)
\( N_{B} = m_{1}\cdot a \)
\( a = \frac{F}{m_{1}+ m_{2}} \)
\( N_{B} = m_{1}\cdot \frac{F}{m_{1} + m_{2}} = ... = 2,1 N. \)