Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
Wyznacz równanie stycznej do krzywej y= \(\frac{2-x}{x+1}\) wiedząc, że styczna jest prostopadła do prostej \(-x+3y+2=0\)
A=-3? I jak tu obliczyć X0
A=-3? I jak tu obliczyć X0
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
Skoro \(-x+3y+2=0 \So y= \frac{1}{3}x- \frac{2}{3} \) więc, tak, \(a= \frac{1}{3} \)
Re: Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
To Fprim= \( \frac{-3}{4} \) i f= \(\frac{-1}{-2} \) ?
Trochę ciężko te wszystkie komendy ogarnąć
Trochę ciężko te wszystkie komendy ogarnąć
Ostatnio zmieniony 12 lut 2021, 14:47 przez brother, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
Ogarnij się jeśli nie chcesz żeby odpowiadać ci w stylu: kreska ułamkowa iks do kwadratu równa się zero przecinek 5
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
Jeżeli \(f(x)=y = \frac{2-x}{x+1}\) , to \(f'(x) = -\frac{3}{(x+1)^2}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1655
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 429 razy
Re: Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
Ślicznie.
\( \frac{-3}{(x_{0} -1)^2}= \frac{-3}{1} \)
\( (x_{0}-1)^2 = 1, \)
\( x_{0} -1 = -1 \vee \ \ x_{0}-1 = 1, \)
\( x_{0} =... \vee \ \ x_{0} =... \)
\( \frac{-3}{(x_{0} -1)^2}= \frac{-3}{1} \)
\( (x_{0}-1)^2 = 1, \)
\( x_{0} -1 = -1 \vee \ \ x_{0}-1 = 1, \)
\( x_{0} =... \vee \ \ x_{0} =... \)
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
a r-nie stycznej: y = -3x+2
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1655
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 429 razy
Re: Styczna do krzywej(Zadanie z gwiazdką)
Równanie stycznej do krzywej w punkcie \( (x_{0}, f(x_{0}))\)
\( y = f'(x_{0})(x - x_{0}) + f(x_{0}) \)
\( x_{01} = 0, \ \ x_{02} = 2. \)
\(f'(x_{01}) = \frac{-3}{(0 -1)^2} = -3.\)
\( f(x_{01}) = f(0) = \frac{2-0}{0 +1} = 2 \)
Równanie pierwszej stycznej
\( y = -3( x - 0) +2 = -3x +2 \)
\( f'(x_{02}) = f'(2) = \frac{-3}{(2 -1)^2} = -3 \)
\( f(x_{02}) = f(2) = \frac{2-2}{2+1} = \frac{0}{3} = 0. \)
Równanie drugiej stycznej
\( y = -3(x -2) + 0 = -3x + 6. \)
\( y = f'(x_{0})(x - x_{0}) + f(x_{0}) \)
\( x_{01} = 0, \ \ x_{02} = 2. \)
\(f'(x_{01}) = \frac{-3}{(0 -1)^2} = -3.\)
\( f(x_{01}) = f(0) = \frac{2-0}{0 +1} = 2 \)
Równanie pierwszej stycznej
\( y = -3( x - 0) +2 = -3x +2 \)
\( f'(x_{02}) = f'(2) = \frac{-3}{(2 -1)^2} = -3 \)
\( f(x_{02}) = f(2) = \frac{2-2}{2+1} = \frac{0}{3} = 0. \)
Równanie drugiej stycznej
\( y = -3(x -2) + 0 = -3x + 6. \)