kalorymetria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2021, 11:01
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
kalorymetria
Pomiar kalorymetryczny ciepła właściwego polega na wyznaczeniu ilości ciepła dostarczonego do cieczy. Ciepło to, w dokładnie znanej jego ilości, dostarczane jest do układu grzałką. Jednak podczas pomiaru tylko częściowo jest ono zużyte na ogrzanie badanej cieczy, część zostaje zużyta na ogrzanie samego kalorymetru. Przed wykonaniem ćwiczenia nie wiadomo, jak dokonuje się ten podział, czyli jaka część ciepła została zużyta na ogrzanie cieczy a jaka na ogrzanie kalorymetru. W jaki sposób na podstawie pomiaru można to wyznaczyć?
-
- Fachowiec
- Posty: 1550
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: kalorymetria
\( k_{s} \) - pojemność cieplna części stałych kalorymetru
\( k_{s} = \frac{r\cdot i^2_{w}\cdot t_{w}}{\Delta T_{w}} - m_{w}\cdot c_{w} \ \ (1) \)
gdzie
\( r \) - opór grzałki,
\( i_{w} \) - natężenie prądu przepływającego przez grzałkę zanurzoną w kalorymetrze,
\( t_{w} \) - czas przepływu prądu,
\( \Delta T_{w} \) - przyrost temperatury wody w czasie przepływu prądu,
\( m_{w} \) - masa wody,
\( c_{w} = 4,186 J\cdot g^{-1}\cdot K^{-1} = 1cal \cdot g^{-1}\cdot k^{-1}\) - ciepło właściwe wody.
Na podstawie równania \( (1) \) obliczamy iloraz
\( \frac{k_{s}}{m_{w}\cdot c_{w}} = \frac{\frac{r\cdot i^2_{w}\cdot t_{w}}{\Delta T_{w}}}{m_{w}\cdot c_{w}} -1 = \frac{r\cdot i^2_{w}\cdot t_{w}}{m_{w}\cdot c_{w}\cdot \Delta t_{w}} - 1. \)
W praktyce laboratoryjnej wykonujemy co najmniej trzy pomiary pojemności cieplnej części stałych kalorymetru i uwzględniamy wartość uśrednioną \( \overline{k}_{s}. \)
\( k_{s} = \frac{r\cdot i^2_{w}\cdot t_{w}}{\Delta T_{w}} - m_{w}\cdot c_{w} \ \ (1) \)
gdzie
\( r \) - opór grzałki,
\( i_{w} \) - natężenie prądu przepływającego przez grzałkę zanurzoną w kalorymetrze,
\( t_{w} \) - czas przepływu prądu,
\( \Delta T_{w} \) - przyrost temperatury wody w czasie przepływu prądu,
\( m_{w} \) - masa wody,
\( c_{w} = 4,186 J\cdot g^{-1}\cdot K^{-1} = 1cal \cdot g^{-1}\cdot k^{-1}\) - ciepło właściwe wody.
Na podstawie równania \( (1) \) obliczamy iloraz
\( \frac{k_{s}}{m_{w}\cdot c_{w}} = \frac{\frac{r\cdot i^2_{w}\cdot t_{w}}{\Delta T_{w}}}{m_{w}\cdot c_{w}} -1 = \frac{r\cdot i^2_{w}\cdot t_{w}}{m_{w}\cdot c_{w}\cdot \Delta t_{w}} - 1. \)
W praktyce laboratoryjnej wykonujemy co najmniej trzy pomiary pojemności cieplnej części stałych kalorymetru i uwzględniamy wartość uśrednioną \( \overline{k}_{s}. \)