Wierzchołki trapezu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Wierzchołki trapezu.
Odcinek o końcach A(3,2) i B(2,-1) jest krótszą podstawa trapezu. Druga podstawa jest dwa razy dłuższa od odcinka AB, a jej środkiem jest punkt S(1,1). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trapezu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1583
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 414 razy
Re: Wierzchołki trapezu.
Rozwiązanie układu czterech równań o czterech niewiadomych
\( \frac{x'_{A} +x'_{B}}{2} = 1,\)
\( \frac{y'_{A} + y'_{B}}{2} = 1, \)
\( \frac{y'_{A} -y'_{B}}{x'_{B} - x'_{A}} = \frac{2 +1}{3-2} = 3. \)
\( \sqrt{(x'_{B} - x'_{A})^2 + (y'_{B} - y'_{A})^2} = 2\sqrt{10}. \)
\( \frac{x'_{A} +x'_{B}}{2} = 1,\)
\( \frac{y'_{A} + y'_{B}}{2} = 1, \)
\( \frac{y'_{A} -y'_{B}}{x'_{B} - x'_{A}} = \frac{2 +1}{3-2} = 3. \)
\( \sqrt{(x'_{B} - x'_{A})^2 + (y'_{B} - y'_{A})^2} = 2\sqrt{10}. \)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Wierzchołki trapezu.
\(|AB|=\sqrt{1+9}=\sqrt{10}\\Januszgolenia pisze: ↑10 lut 2021, 19:38 Odcinek o końcach A(3,2) i B(2,-1) jest krótszą podstawa trapezu. Druga podstawa jest dwa razy dłuższa od odcinka AB, a jej środkiem jest punkt S(1,1). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trapezu.
|DS|=|SC|=\sqrt{10}
a_{AB}=\frac{-1-2}{2-3}=3\\
y_{DC}=3(x-1)+1\\
y_{DC}=3x-2\\
D(d, 3d-2)\\
|DS|=\sqrt{10}
\sqrt{(1-d)^2+(1-3d+2)^2}=\sqrt{10}
(1-d)^2+(3-3d)^2=10\\
(1-d)^2+9(1-d)^2=10\\
10(1-d)^2=10\\
(1-d)^2=1\\
1-d=1\;\;\;\vee\;\;\;1-d=-1\\
d=0\;\;\vee\;\;d=2\\
D(0,-2)\\
C(2,4)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę