Punkt najbliżej paraboli.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Punkt najbliżej paraboli.
Wyznacz współrzędne punktu leżącego na paraboli o równaniu \(y=x^2-2x+1\) położonego najbliżej punktu A(4,0).
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Punkt najbliżej paraboli.
\(B(b,b^2-2b+1)\\Januszgolenia pisze: ↑10 lut 2021, 19:33 Wyznacz współrzędne punktu leżącego na paraboli o równaniu \(y=x^2-2x+1\) położonego najbliżej punktu A(4,0).
|AB|=\sqrt{((b-4)^2+(b^2-2b+1)^2}\\
|AB|=\sqrt{(b-4)^2+(b-1)^4}\\
f(b)=(b-4)^2+(b-1)^4\\
f'(b)=2(b-4)+4(b-1)^3\\
f'(b)=0\iff b=2\\
f'(b)>0\iff b>2\\
f'(b)<0\iff b<2\\
f_{min}=f(2)\\
B(2,1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Punkt najbliżej paraboli.
Albo:
Ponieważ dla \(y=f(x)=x^2-2x+1\) mamy \(y'=2x-2\), to rodzina normalnych do krzywej, przechodzących przez punkt \((m,f(m)),\ m\in\rr\), opisana jest wzorem
\[n_m\colon y=-{1\over 2m-2}\cdot (x-m)+m^2-2m+1\text{ dla}\ m\ne1\ \ \vee\ \ n_0\colon x=1\text{ dla}\ m=1\]
Wystarczy zatem, aby \(A\in n_m\), rozwiązać równanie:
\( 0=-{1\over 2m-2}\cdot (4-m)+m^2-2m+1\)
Którego jedynym rzeczywistym rozwiązaniem jest \(m=2\)
i odpowiedzieć: \((2,f(2))\)
Pozdrawiam
Ponieważ dla \(y=f(x)=x^2-2x+1\) mamy \(y'=2x-2\), to rodzina normalnych do krzywej, przechodzących przez punkt \((m,f(m)),\ m\in\rr\), opisana jest wzorem
\[n_m\colon y=-{1\over 2m-2}\cdot (x-m)+m^2-2m+1\text{ dla}\ m\ne1\ \ \vee\ \ n_0\colon x=1\text{ dla}\ m=1\]
Wystarczy zatem, aby \(A\in n_m\), rozwiązać równanie:
\( 0=-{1\over 2m-2}\cdot (4-m)+m^2-2m+1\)
Którego jedynym rzeczywistym rozwiązaniem jest \(m=2\)
i odpowiedzieć: \((2,f(2))\)
Pozdrawiam