Trzy zadania z tematu praca, moc, energia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
twojastarasayonara
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2021, 18:41

Trzy zadania z tematu praca, moc, energia

Post autor: twojastarasayonara »

Hej, przesyłam trzy zadania z tematu praca, moc, energia. Kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać.

1. Pewne ciało o masie m = 0,875 kg w czwartej sekundzie ruchhu jednostajnie przyspieszonego bez szybkości początkowej przebyło drogę Siv = 8m. Wiedząc, że wartość siły napędzającej to ciało to F = 4N, proszę znaleźć wartość bezwzględną pracy sił oporu ruchu w czwartej sekundzie ruchu.

2. Skrzynia o masie m = 8kg ciągnięta jest siłą o wartości F = 40 N nachyloną pod kątem \alpha = 30 \circ do poziomu (rysunek na dole) współczynnik tarcia powierzchni o siebie wynosi f = 0,3. Skrzynia rusza z miejsca.

a) proszę znaleźć średnią moc (stosunek całkowitej pracy danej siły do czasu, w którym ta praca została wykonana) siły F podczas pierwszych t = 4s ruchu.
b) proszę znaleźć pracę siły tarcia w tym czasie (t= 4s). Proszę pamiętać o odpowiednim znaku pracy.

3. U podnóża równi pochyłej znajduje się ciało, któremu nadano prędkość początkową wzdłuż równi o wartości V0 = 20m/s. Prosze znaleźć wartość prędkości, którą osiągnie to ciało na szczycie równi o wysokości h=10m, jeśli ruch

a) zachodzi bez tarcia
b) zachodzi z tarciem, a współczynnik tarcia powierzchni ciała i równi wynosi f = 0,1. Kąt nachylenia równi wynosi \alpha = 20 \circ


Z góry dzięki!

Obrazek
ODPOWIEDZ