Kilka zadań z działu geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Alex11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 lut 2021, 14:06
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Kilka zadań z działu geometria analityczna

Post autor: Alex11 »

Zad 1
a)
Wyznacz równania prostych, które przechodzą przez punkt \(A = (6, 2)\) i są równo oddalone od punktów \(B = (3, -1)\) oraz \(C = (7, -1)\). Wyznaczone równania zapisz w postaci kierunkowej \(y = ax + b\) .
Podaj współczynnik a tej prostej, która ma oba współczynniki całkowite.
b)
Podaj współczynnik \(b\) tej prostej, która ma oba współczynniki całkowite.
c)
Podaj współczynnik \(b\) tej prostej, która nie ma obu współczynników całkowitych

Zad 2
a)
Trapez ma wierzchołki: \(A = (7, -4), B = (7, 1), C = (4, 2)\) i \(D = (-11, 2)\). Wyznacz równanie prostej \(y = ax + b\) zawierającej najdłuższy bok tego trapezu.
Podaj \(a\).
b)
Podaj \(b\).
c)
Wyznacz odległość podstaw tego trapezu.

Zad 3
a)
W trójkącie \(ABC\) dane są: \(A = (8, 0), B = (-1, -1)\) i \(C = (3, -5)\). Oblicz długości boków tego trójkąta.
Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.
b)
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.

Zad 4
Proste \((m - a + 2)x + 12y - 8 = 0\) i \(9x + (m - a - 26)y - = 0\) są prostopadłe.
Podaj najmniejsze możliwe \(m\).
Dane:
\(a = 5\)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2021, 19:02 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Kilka zadań z działu geometria analityczna

Post autor: eresh »

Alex11 pisze: 09 lut 2021, 14:26 Zad 2
a)
Trapez ma wierzchołki: A = (7, -4), B = (7, 1), C = (4, 2) i D = (-11, 2). Wyznacz równanie prostej y = ax + b zawierającej najdłuższy bok tego trapezu.
Podaj a.
b)
Podaj b.
c)
Wyznacz odległość podstaw tego trapezu.
\(|AB|=5\\
|BC|=\sqrt{9+1}=\sqrt{10}\\
|CD|=15\\
|AD|=\sqrt{18^2+36}=6\sqrt{10}
\)


\(a_{AD}=\frac{2+4}{-11-7}=\frac{6}{-18}=-\frac{1}{3}\\
y=-\frac{1}{3}(x-7)-4\\
y=-\frac{1}{3}x-\frac{5}{3}\)


\(y=-\frac{1}{3}x-\frac{5}{3}\\
3y=-x-5\\
x+3y+5=0\\
h=\frac{|7\cdot 1+1\cdot 3+5|}{\sqrt{1+3^2}}\\
h=\frac{15}{\sqrt{10}}\\
h=\frac{3\sqrt{10}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Kilka zadań z działu geometria analityczna

Post autor: eresh »

Alex11 pisze: 09 lut 2021, 14:26
Zad 3
a)
W trójkącie ABC dane są: A = (8, 0), B = (-1, -1) i C = (3, -5). Oblicz długości boków tego trójkąta.
Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.
b)
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
\(|AB|=\sqrt{81+1}=\sqrt{82}\\
|BC|=\sqrt{16+16}=4\sqrt{2}\\
|AC|=\sqrt{25+25}=5\sqrt{2}\)

widać, że trójkąt jest prostokątny, więc
\(P=\frac{1}{2}\cdot 4\sqrt{2}\cdot 5\sqrt{2}=20\\
R=\frac{1}{2}c\\
R=\frac{\sqrt{82}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Alex11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 lut 2021, 14:06
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Kilka zadań z działu geometria analityczna

Post autor: Alex11 »

Zad 4
Proste \((m - a + 2)x + 12y - 8 = 0\) i \(9x + (m - a - 26)y - {7\over2} = 0\) są prostopadłe.
Podaj najmniejsze możliwe \(m\).
Dane:
\(a = 5\)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2021, 19:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3537
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: Kilka zadań z działu geometria analityczna

Post autor: Jerry »

Alex11 pisze: 09 lut 2021, 16:19 Zad 4
Proste \((m - a + 2)x + 12y - 8 = 0\) i \(9x + (m - a - 26)y - {7\over2} = 0\) są prostopadłe.
Zatem musi
\((m - a + 2)\cdot9+12\cdot(m - a - 26)=0\)
Po uporządkowaniu masz zależność liniową... jeśli \(a = 5\) - do \(m\) bardzo blisko

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ