Obliczanie ilości ciepła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jakubdub1999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 lut 2021, 13:01
Płeć:

Obliczanie ilości ciepła

Post autor: jakubdub1999 »

Obliczyć ilość ciepła jaką należy dostarczyć do 10 g srebra aby jego temperatura wzrosła od T1 = 10 K do T2 = 20 K. W tym zakresie temperatury molowe ciepło właściwe srebra jest proporcjonalne do T3.
Dane:
M = 10g = 0,01kg
T1 = 10K
T2 = 20k
C=236[J/(kg*K)]
ΔT=T2-T1 =20-10 = 10K
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1549
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 408 razy

Re: Obliczanie ilości ciepła

Post autor: janusz55 »

\( Q = M\cdot c_{Ag}\cdot \Delta T. \)
ODPOWIEDZ