1. Siła oporów ruchu samochodu dana jest wzorem F = –36v (gdzie: v – prędkość). Jaką najwyższą
temperaturę ma silnik samochodu podczas jazdy z prędkością 180km/h, jeśli jego sprawność osiąga 3/4
sprawności silnika Carnota o tych samych parametrach. Temperatura otoczenia wynosi 17stopni Celsjusza, a zużycie benzyny: 1dcm3/10km. (gęstość benzyny: 800 kg/m^3, jej ciepło spalania: 46*10^6 J/kg)
2. Źródłem pola są dwie współśrodkowe powierzchnie sferyczne, o promieniu R i 0.5R naładowane
ładunkiem o stałej gęstości powierzchniowej 4 μC/m^2 pierwsza oraz –4 μC/m^2druga. Wylicz siły
działające na ładunki 2 mC umieszczone w narożach sześcianu opisanego na powierzchni większej
sfery. Zapisz je w układzie współrzędnych o początku w środku sfer. (ε0= 8.85*10^-12F/m)
Bardzo proszę o pomoc, lub o jakiekolwiek wskazówki z góry bardzo dziękuję
2 ZADANIA Z FIZYKI - CYKL CARNOTA, ELEKTROSTATYKA
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1436
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
Re: 2 ZADANIA Z FIZYKI - CYKL CARNOTA, ELEKTROSTATYKA
Są to aktualne zadania z korespondencyjnego kursu fizyki dla maturzystów Politechniki Wrocławskiej.
Zadanie 1
Porównujemy sprawności samochodu \( \eta_{1} \) i silnika \( \eta_{2}. \)
\( \eta_{1} = \eta_{2}, \)
\( \eta_{1} = F\cdot ... ,\)
\( \eta_{2} = \frac{3}{4}\left( 1 - ... \right), \)
\( Q_{1} = \rho_{benz}\cdot z_{benz.}\cdot c_{spalania\ \ benz.} = ...\)
\( Q_{2} = \rho_{benz.} \cdot z_{benz.} \cdot c_{wł.\ \ benz.} (T_{2} - T_{1}), \)
\( T_{1} = ... \)
\( T_{2} = ? \)
Zadanie 1
Porównujemy sprawności samochodu \( \eta_{1} \) i silnika \( \eta_{2}. \)
\( \eta_{1} = \eta_{2}, \)
\( \eta_{1} = F\cdot ... ,\)
\( \eta_{2} = \frac{3}{4}\left( 1 - ... \right), \)
\( Q_{1} = \rho_{benz}\cdot z_{benz.}\cdot c_{spalania\ \ benz.} = ...\)
\( Q_{2} = \rho_{benz.} \cdot z_{benz.} \cdot c_{wł.\ \ benz.} (T_{2} - T_{1}), \)
\( T_{1} = ... \)
\( T_{2} = ? \)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 2 ZADANIA Z FIZYKI - CYKL CARNOTA, ELEKTROSTATYKA
Poczytaj: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617olaaaa98 pisze: ↑09 lut 2021, 12:12 1. Siła oporów ruchu samochodu dana jest wzorem F = –36v (gdzie: v – prędkość). Jaką najwyższą
temperaturę ma silnik samochodu podczas jazdy z prędkością 180km/h, jeśli jego sprawność osiąga 3/4
sprawności silnika Carnota o tych samych parametrach. Temperatura otoczenia wynosi 17stopni Celsjusza, a zużycie benzyny: 1dcm3/10km. (gęstość benzyny: 800 kg/m^3, jej ciepło spalania: 46*10^6 J/kg)
2. Źródłem pola są dwie współśrodkowe powierzchnie sferyczne, o promieniu R i 0.5R naładowane
ładunkiem o stałej gęstości powierzchniowej 4 μC/m^2 pierwsza oraz –4 μC/m^2druga. Wylicz siły
działające na ładunki 2 mC umieszczone w narożach sześcianu opisanego na powierzchni większej
sfery. Zapisz je w układzie współrzędnych o początku w środku sfer. (ε0= 8.85*10^-12F/m)
Bardzo proszę o pomoc, lub o jakiekolwiek wskazówki z góry bardzo dziękuję
pkt. 6 i 13
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl