Prostopadłość prostych.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Prostopadłość prostych.

Post autor: Januszgolenia »

Wektor \(u=[-2,7]\) jest prostopadły do prostej \(k\). Punkt \(A(3,8)\) należy do prostej \(k\). Zatem:
A) \(k:\; 2x-7y+50=0\)
B) \(k:\; 2x+7y-62=0\)
C) \(k: \;7x+2y-37=0\)
D) \(k:\; 7x-2y-5=0\)
Odpowiedź uzasadnij.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prostopadłość prostych.

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prostopadłość prostych.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 09 lut 2021, 06:28 Wektor \(u=[-2,7]\) jest prostopadły do prostej \(k\). Punkt \(A(3,8)\) należy do prostej \(k\). Zatem:
A) \(k:\; 2x-7y+50=0\)
B) \(k:\; 2x+7y-62=0\)
C) \(k: \;7x+2y-37=0\)
D) \(k:\; 7x-2y-5=0\)
Odpowiedź uzasadnij.
\(-2x+7y+C=0\\
-2\cdot 3+7\cdot 8+C=0\\
-6+56+C=0\\
C=-50\\
-2x+7y-50=0\\
2x-7y+50=0\)


odp. A
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ