obwód trapezu opisanego na okrągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

obwód trapezu opisanego na okrągu

Post autor: mefikx »

Na trapezie opisano okrąg o promieniu długości \(25\) cm. Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą tego okręgu. Wiedząc, że przekątna trapezu ma długość \(40\) cm, oblicz obwód tego trapezu.

wyliczyłem podstawę - ma \(50\) cm, następnie z tw. Pitagorasa bok c - \(30\) cm (wiadomo, ze ten trapez jest równoramienny) i dalej nie wiem jak to zadanie pociągnąć
Ostatnio zmieniony 07 lut 2021, 23:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości,
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3536
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: obwód trapezu opisanego na okrągu

Post autor: Jerry »

Wysokość trapezu poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego spełnia \({1\over2}\cdot 50\cdot h={1\over2}\cdot 30\cdot 40\) i odcina z dolnej podstawy odcinek \(\sqrt{30^2-h^2}\)... Pociągniesz dalej?

Pozdrawiam
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: obwód trapezu opisanego na okrągu

Post autor: mefikx »

taak, dziekuje bardzo
ODPOWIEDZ