Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania
Położenie punktu materialnego dane jest równaniem \(x=2t^2+t\). Oblicz:
a) prędkość i przyśpieszenie chwilowe dla \(t=0,5\)s i \(t=1,5\)s
b) prędkość i przyśpieszenie średnie dla przedziału czasu \(t_0=0,5\)s do \(t=1,5\)s.
Położenie punktu materialnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 07 lut 2021, 09:57
- Płeć:
Położenie punktu materialnego
Ostatnio zmieniony 07 lut 2021, 10:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Położenie punktu materialnego
a)prędkość = liczysz jedną pochodną, umiesz? i podstawiasz do niej wartości t, potem liczysz drugą pochodną i ...lub porównujesz to co masz w zadaniu ze znanym ci wzorem na drogę w ruchu...no właśnie jakim
b) tutaj trochę inaczej, aby obliczyć szybkość średnią musisz podzielić całą drogę przez podany przedział czasu, z przyspieszeniem będzie łatwo, bo \(a = 4 \frac{m}{s^2}\)
PS.1 kolejny post musisz poprawić, bo trafi do kosza, zapoznaj się z regulaminem tego forum, patrz pkt. 8 i 9
PS.2 już tam wylądował
b) tutaj trochę inaczej, aby obliczyć szybkość średnią musisz podzielić całą drogę przez podany przedział czasu, z przyspieszeniem będzie łatwo, bo \(a = 4 \frac{m}{s^2}\)
PS.1 kolejny post musisz poprawić, bo trafi do kosza, zapoznaj się z regulaminem tego forum, patrz pkt. 8 i 9
PS.2 już tam wylądował
Ostatnio zmieniony 07 lut 2021, 10:38 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 4 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Położenie punktu materialnego
owszem ale fizyka, to coś więcej niż sama matematyka...przy wyznaczonych wartościach przydałyby się jednostki dlatego musimy najpierw wiedzieć w czym są wyrażone: "2" i "1" we wzorze na x(t)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Położenie punktu materialnego
Zgoda, matematyka jest tylko narzędziem w ręce fizyka... I to narzędzie podsunąłem
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Położenie punktu materialnego
Najprościej: zastosuj drugi sposób po prostu porównaj ze wzorem na drogę w ruchu jednostajnie zmiennym \(s(t) = v_ot + \frac{at^2}{2}\), który na pewno pamiętasz z gimnazjum.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl