dowód 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

dowód 2

Post autor: Pawm32 »

Wykaż, że jeśli \(a \in Z\) oraz wielomian \(W(x)=x^4+2x^3-4x^2+ax-2\) ma pierwiastek będący liczbą pierwsza, to wielomian W(x) ma dwa pierwiastki całkowite
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: dowód 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 07 lut 2021, 01:07 Wykaż, że jeśli \(a \in Z\) oraz wielomian \(W(x)=x^4+2x^3-4x^2+ax-2\) ma pierwiastek będący liczbą pierwsza, to wielomian W(x) ma dwa pierwiastki całkowite
\(W(2)=0\\
16+16-16+2a-2=0\\
a=-7\\
W(x)=x^4+2x^3-4x^2-7x-2\\
W(x)=(x-2)(x+1)(x^2+3x+1)\\
x_1=2\in\mathbb{Z}\\
x_2=-1\in\mathbb{Z}\\
x_3=\frac{-3-\sqrt{5}}{2}\notin\mathbb{Z}\\
x_4=\frac{-3+\sqrt{5}}{2}\notin\mathbb{Z}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 07 lut 2021, 09:02
Pawm32 pisze: 07 lut 2021, 01:07 Wykaż, że jeśli \(a \in Z\) oraz wielomian \(W(x)=x^4+2x^3-4x^2+ax-2\) ma pierwiastek będący liczbą pierwsza, to wielomian W(x) ma dwa pierwiastki całkowite
\(W(2)=0\\
16+16-16+2a-2=0\\
a=-7\\
W(x)=x^4+2x^3-4x^2-7x-2\\
W(x)=(x-2)(x+1)(x^2+3x+1)\\
x_1=2\in\mathbb{Z}\\
x_2=-1\in\mathbb{Z}\\
x_3=\frac{-3-\sqrt{5}}{2}\notin\mathbb{Z}\\
x_4=\frac{-3+\sqrt{5}}{2}\notin\mathbb{Z}\)
A dlaczego W(2)= 0
Bo pisze że ma pierwiastek całkowity (liczba pierwsza jest całkowita) więc ten pierwiastek będzie z dzielników wyrazy wolnego a 1 nie jest pierwszą to zostaje 2, tak czy nie tak?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: dowód 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 07 lut 2021, 12:50
eresh pisze: 07 lut 2021, 09:02
Pawm32 pisze: 07 lut 2021, 01:07 Wykaż, że jeśli \(a \in Z\) oraz wielomian \(W(x)=x^4+2x^3-4x^2+ax-2\) ma pierwiastek będący liczbą pierwsza, to wielomian W(x) ma dwa pierwiastki całkowite
\(W(2)=0\\
16+16-16+2a-2=0\\
a=-7\\
W(x)=x^4+2x^3-4x^2-7x-2\\
W(x)=(x-2)(x+1)(x^2+3x+1)\\
x_1=2\in\mathbb{Z}\\
x_2=-1\in\mathbb{Z}\\
x_3=\frac{-3-\sqrt{5}}{2}\notin\mathbb{Z}\\
x_4=\frac{-3+\sqrt{5}}{2}\notin\mathbb{Z}\)
A dlaczego W(2)= 0
Bo pisze że ma pierwiastek całkowity (liczba pierwsza jest całkowita) więc ten pierwiastek będzie z dzielników wyrazy wolnego a 1 nie jest pierwszą to zostaje 2, tak czy nie tak?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ