równanie trygonometryczne 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

równanie trygonometryczne 2

Post autor: Brydzia123 »

Proszę o pomoc w rozwiazaniu równania:

\(2sinx + 3cosx=6\),

\(x\) należy do\(<0,2 \pi \)

Dziękuję.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometryczne 2

Post autor: eresh »

Brydzia123 pisze: 06 lut 2021, 18:59 Proszę o pomoc w rozwiazaniu równania:

\(2sinx + 3cosx=6\),

\(x\) należy do\(<0,2 \pi \)

Dziękuję.
równanie nie ma rozwiązań - sinus i cosinus może przyjmować wartość co najwyżej równą 1, więc lewa strona może być maksymalnie równa 5
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometryczne 2

Post autor: Brydzia123 »

eresh pisze: 06 lut 2021, 19:01
Brydzia123 pisze: 06 lut 2021, 18:59 Proszę o pomoc w rozwiazaniu równania:

\(2sinx + 3cosx=6\),

\(x\) należy do\(<0,2 \pi \)

Dziękuję.
równanie nie ma rozwiązań - sinus i cosinus może przyjmować wartość co najwyżej równą 1, więc lewa strona może być maksymalnie równa 5
a dlaczego maksymalnie 5?
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometryczne 2

Post autor: Brydzia123 »

Brydzia123 pisze: 06 lut 2021, 19:11
eresh pisze: 06 lut 2021, 19:01
Brydzia123 pisze: 06 lut 2021, 18:59 Proszę o pomoc w rozwiazaniu równania:

\(2sinx + 3cosx=6\),

\(x\) należy do\(<0,2 \pi \)

Dziękuję.
równanie nie ma rozwiązań - sinus i cosinus może przyjmować wartość co najwyżej równą 1, więc lewa strona może być maksymalnie równa 5
a dlaczego maksymalnie 5?
że 2 * 1 + 3 * 1 = 5?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometryczne 2

Post autor: eresh »

Brydzia123 pisze: 06 lut 2021, 19:12
Brydzia123 pisze: 06 lut 2021, 19:11
eresh pisze: 06 lut 2021, 19:01

równanie nie ma rozwiązań - sinus i cosinus może przyjmować wartość co najwyżej równą 1, więc lewa strona może być maksymalnie równa 5
a dlaczego maksymalnie 5?
że 2 * 1 + 3 * 1 = 5?
Tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ